Агнешкото месо с 15% по-скъпо за Великден

Снимка: tvn.bg

В дните преди Великден, поради засиленото потребителско търсене, в някои търговски вериги и магазини се наблюдават някои от най-лошите търговски практики. Продават се хранителни стоки със занижено качество и повишени цени. За това алармират от Асоциацията за защита на потребителите и дават пример за внос на яйца от Полша със съмнително качество и на дъмпингови цени.

Цена на агнешко месо за 2021г.

Цената на агнешкото месо на пазара е с 15% по-висока от цената през миналата година. Килограм живо тегло се продава на цена от 6 до 8 лева. Голям е диапазона в цената на агнешкото месо по магазините. Тя се движи от 13.50 до 19 лв. за килограм.

В същото време, масиран внос на охладено агнешко месо се осъществява от съседна Северна Македония. Цената на това месо е с почти 20% по-ниска от цените в магазините. Българските фермери и търговци настояват пред Българската агенция по храните да засили контрола по границите на страната за предотвратяване на съмнителния внос на хранителни продукти.

Извънредната епидемична обстановка, предизвикана от кризата с Ковид-19, нанесе сериозни щети през миналата година на българските животновъди. Въведените мерки затрудниха изкупуването на агнетата и част от фермерите бяха принудени да продават на по-ниски цени. Цена на агнешко месо живо тегло за 2021г е между 4.50 до 5.50 лв. за килограм. Допълнителен удар върху тях бе увеличената цена на фуражите, някои от които са поскъпнали два пъти. Тези предпоставки доведоха до увеличената цена на агнешкото месо през тази година, която скочи с близо 15%.

Как да разпознаем българското агнешко месо?

От Асоциацията за защита на потребителите съветват гражданите да проверяват в магазините коя е страната производител на предлаганото месо. Как да разпознаем българското агнешко месо? Може да се ориентирате по това, че произведеното у нас месо е със син печат, а вносното е с червен печат. Липсата на какъвто и да е печат, означава сериозни съмнения в качеството на месото и препоръката е да не се купува такова месо.

Прясно агнешко месо

През миналата година бе разрешено на овцевъдите да  продават месо директно от фермата при спазване на определени санитарни изисквания. Това е една допълнителна възможност за клиентите да се снабдят със прясно агнешко месо. Те могат на място да се уверят в качеството му и да са сигурни, че купуват месо от пасищни животни.