Алексей Петров е застрелян в София /обновена/

Снимка: БНР

Алексей Петров е застрелян в София, съобщиха МВР.

Инцидентът е станал в кв. “Драгалевци” в 12:20 ч., като е стреляно с пушка.

Пострадалата при стрелбата е закарана в „Пирогов“, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ – София. 

Сигнал с искане за помощ е постъпил в 12:40 часа на телефон 112. На място са изпратени две линейки. Медицинските екипи са констатирали смъртта на Алексей Петров, както и жена с огнестрелна рана. Тя е контактна.

На мястото на стрелбата, пътя за лифта към Витоша в Драгалевци, тече оглед. На мястото на събитието е цялото ръководство на МВР.

Кой е Алексей Петров?

Алексей Петров е роден на 23 април 1962 г. в Тетевен. През 1981 г. завършва полицейската школа в Пазарджик, след което Висшия икономически институт. Осем години работи в Националната служба “Сигурност”, сочи справка на отдел “Справочна” на БТА.  До 1992 г. е барета в Специализирания отряд за борба с тероризма. Напуска системата по собствено желание. През 1994 г. със свои съмишленици създава Съюз на бившите барети. Започва частния си бизнес от комплекс „Спартак“, където взима под аренда сауната на комплекса. 

До 1998 г. участва във фирма “Будоинвест” ООД.  До 2000 г.  е в борда на директорите на застрахователните дружества “Аполо и Болкан” и “Спартак”, сред чиито учредители е, както и на “Средец-М”, а по-късно и на “Левски Спартак”. До 2002 г. той вече е съдружник в над 50 фирми.

Като член на Консултативния съвет на Съюза за стопанска инициатива е бил в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Бил е изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива.

Дълги години е бил треньор на националния отбор по карате. Защитава докторат в Академията на МВР по проблемите на фирмената сигурност. От края на 90-те години преподава в Университета за национално и световно стопанство. Той е президент на Българската национална федерация по карате.

През 2008 г. името му е свързано като агент под прикритие в специалните служби. През 2009 г. при проверка на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия е установено, че Алексей Петров е бил щатен служител на Държавна сигурност, управление VI, направление “Т”. Той е бил проверен в качеството му на член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. 

Бил е съветник на председателя на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) Петко Сертов, а на 31 август 2009 г. напуска ДАНС. 

На 10 февруари 2010 г. той бе задържан и обвинен за лидер на престъпната група “Октопод”, занимавала се с рекет и изнудване. През октомври същата година бе пуснат под домашен арест.

Това е третото покушение срещу Петров, след като на 14 август 2002г. той бе прострелян до басейн “Спартак”. На 29 октомври 2015 г. отново е извършен неуспешен атентат с гранатомет срещу него. На 13 ноември същата година Алексей Петров обявява награда от 100 000 долара за информацията кой стои зад атентата срещу него.