Историята на един американски доброволец в Украйна

Снимка: zonanews.bg

Преди да реши да си купи еднопосочен самолетен билет до Украйна, Адам работи на две работни места, като охрана и като касиер в магазин за долари. Той притежаваше оръжия и стреляше с тях по стрелбища, но единствената битка, която някога беше участвал, беше в часовете по смесени бойни изкуства.

Това не попречи на високия, мършав 24-годишен младеж от Таузънд Оукс, предградие на Лос Анджелис, да лети до Киев, тази разкъсана от войната столица по-рано този месец. Той се присъединява към нов международен легион, създаден за борба с руските сили на около 15 мили извън града, разказва в. „Вашингтон пост”.

Адам, носещ спортни камуфлажни панталони, не е обезпокоен от неопитността си в битка. Той ще разчита, каза той, на чиста решимост – да спаси Украйна и да защити американските ценности.

„Демокрацията и свободата са много важни за целия свят“, каза Адам, седнал във фоайето на хотел в Киев, заедно с други чужденци, облечени в новия си военен камуфлаж. „Това, което прави руският президент Владимир Путин, е просто погрешно. А Украйна е аутсайдерът, така че те се нуждаят от помощ.”

Откакто Русия нахлу в Украйна, хиляди американци и други чужди граждани се записаха да се бият за Украйна, отговаряйки на призива за действие на украинския президент Владимир Зеленски. Сега, когато конфликтът е четвъртата седмица, все по-голям брой чуждестранни доброволци се стичат в столицата, подписват договори и получават оръжия и бойно обучение, преди да бъдат разположени на една от многобройните фронтови линии на войната.

Те са сравнени с 32 000 чужденци, предимно американци и европейци, много от тях също толкова неподготвени, които се присъединиха към републиканските сили в гражданската война в Испания от 1936-39 г. Този конфликт се превърна в губеща битка срещу националистите, водени от генерал Франсиско Франко, с подкрепата на нацистка Германия и фашисткото италианско правителство на Бенито Мусолини.

В бруталната съвременна война на Украйна обаче романтиката на приключенията и политическите убеждения може бързо да изчезнат, тъй като доброволците биват удряни от въздушни удари, ракети „Град“ и артилерийски снаряди или участват в градска война по улиците на градовете.

Докато се твърди, че някои опитни американски ветерани от войните в Афганистан и Ирак са сред доброволците, много от тези потенциални бойци, като Адам, са в най-добрия случай начинаещи.

Те казват, че споделят чувството за праведна преценка. Те са виждали образите на цивилни, убити от руски бомбардировки, и като тези, които отидоха в Испания, вярват, че са от правилната страна на историята.

„Имам много малко военен опит, но съм готов да отида да се бия и да умра с този човек“, каза Брайън, канадски бизнес анализатор, визирайки Адам, който стои наблизо, „защото моите украински роднини са тук“.

„Цял живот съм бил ловец“, каза Брайън. „Тук бях назначен в снайперски екип. Ще убия всеки… руснак, който мога“, каза той, използвайки ругатни, за да опише руснаците.

„Никога не съм убивал мъж в живота си, но… ще се наслаждавам на това.“

Всички чуждестранни доброволци, интервюирани за тази статия, не искаха да се използват фамилните им имена. Някои бяха загрижени за сигурността си, докато други искаха да защитят роднините си или все още не бяха казали на семействата си, че са в Украйна, за да се бият с руснаците.

Остава неясно каква допълнителна полза могат да донесат пристигащите чуждестранни новобранци като войници, медицинска помощ или логистичен персонал на бойните полета.

А правителствената програма за доброволци понякога изглежда неорганизирана, според интервюта с петима доброволци и етнически грузински командир, който е привлякъл американци и други чужденци в собствените си паравоенни сили в Украйна. Някои бъдещи бойци се обработват в родните им нации. Други кацат в столицата без контакти или говорене на езика, надявайки се някой да ги обучи и да ги изпрати на фронта.

Ако не друго, чужденците могат да бъдат полезни за целите на връзките с обществеността, демонстрирайки световната подкрепа за Украйна.

„Това е начин за обвързване на населението от други страни с украинската война и изхода от войната“, каза Илмари Кайко, доцент по военни изследвания в Шведския университет по отбрана, който е изследвал конфликта в Украйна. „Политическото може да е по-важно в дългосрочен план от действителния военен принос.

Но има опасения, че някои от тези американски и други западни доброволци могат да станат пасиви на бойното поле. Ако американците бъдат заловени от руски сили, те биха могли да станат повод за пропагандната машина на Кремъл, твърдяна като доказателство, че съпротивата на Украйна наистина е американски и западен заговор. Ако бъдат убити, това може да доведе до по-голям натиск върху Съединените щати да отвърнат.

Адам просто иска да се качи на бойното поле възможно най-скоро. Първият му избор, каза той, е да бъде медик, защото е ходил на курс по първа помощ в Съединените щати, каза той. Вторият му избор?

— Снайперист — каза той.

Няма опит в нито една работа.

В дните след инвазията, Адам каза, че не може да спре да гледа новините. Като евреин с двойно американско-израелско гражданство, той казва, че вижда прилики между руското нападение срещу Украйна и конфликта на Израел с палестинците. Той смята, че и Украйна, и Израел са „атакувани непровокирано“ и че и двете нации се нуждаят от повече военна помощ, за да се борят с враговете си.