Ангел Кунчев: Влязохме в началото на четвъртата вълна на COVID-19

Ангел Кунчев, снимка: news.bg

България се намира в началото на четвъртата вълна на COVID-19. Това становище изрази главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев пред Нова телевизия.

„От една седмица отбелязваме непрекъснат ръст. За щастие, не с прекалено бърз темп, но фактът че от миналата седмица имаше ден с над 300 заразени. Предполагам, че тази седмица ще минем над 500″ – заяви той.
Според него е напълно възможно през септември да има по 3000 заразени дневно. „Колко точно ще бъдат заразените и колко бързо ще дойдат, зависи от много фактори като се започне от процента на имунизацията, където не можем да се похвалим с кой знае какви успехи, и минем през спазването на мерките, където още по-малко можем да се похвалим с някакви успехи. За съжаление, можем да очакваме и по-тежки от възможните варианти”, коментира главният държавен здравен инспектор.

Запитан дали се обмисля локдаун в някаква форма само за неваксинирани, той коментира:
„От медицинска гледна точка в това има логика. Имунизираните са много по-защитени от останалите. От чисто социална гледна точка обаче избягвам да правя коментари, защото обществото е много изморено и никак не е склонно да приема нови ограничителни мерки. Предполагам, че всяко едно управление, каквото и да е то, ще се съобрази с този факт”.
„Бих препоръчал нови и тежки ограничения само като крайна мярка, защото натрупаната умора и желание за нормален живот са много силни. Ако обаче кривата е твърде стръмна, ако имаме 3000-4000 заразени на ден, това не е невъзможно да се случи. Всичко зависи от обстановката”, посочи още Кунчев.
„Ваксината с две дози пази в огромна степен този, който си я е направил. Всички данни за смъртност и тежко протичане показват, че тя работи и то много добре. 95-96% от хората в интензивни отделения са неваксинирани”, каза още той. И добави, че въпреки факта, че ваксината в пъти намалява възможността да се заразим и да носим вируса, възможността за заразяване не може да се изключи.


Ангел Кунчев отговори положително на въпроса, дали ще е необходима трета доза за ваксинираните. Той заяви, че това най-вероятно ще се случи тази есен, след като се получи разрешение от Европейската агенция по лекарствата.


94 нови случая бяха регистрирани в страната за последните 24 часа, показват данните, публикувани в Единния информационен портал. Те са установени с 6691 теста. Започна увеличение и на броя на хоспитализираните лица, които са 810, а 81 са в интензивно отделение.
Общо в страната са поставени 2 030 301 дози от ваксина срещу коронавируса, включително 2 171 за последното денонощие. Ваксинираните с втора доза вече са над 1 милион. Общо 1 001 143 души са със завършен ваксинационен цикъл.