Андрей Райчев: Коалицията между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не е желана, а принудителна

Андрей Райчев, снимка: dw.com

Коалицията между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ не е желана, а принудителна. Не е желана нито от едните, нито от другите. Това мнение изрази социологът Андрей Райчев по време на дискусията на тема „Политическата криза – възможни решения и отражението им върху местните избори“, организирана от аналитичния клуб за прогнози „Екзаминър“.

Според него България се намира не в политическа криза, а в геополитическа.  По думите на Райчев имаме геополитически проблем, че сме на място, което ни харесва, но където изискванията са други, кризата се състои в стратегическата ни принадлежност към НАТО, ЕС. Ако се разгледа по същество членството на страната ни в момента – отговорът ще е не, обясни Райчев.

Според Огнян Минчев политическата криза в България ще бъде преодоляна, след като българските елити поемат своята отговорност. В едно общество елитите носят отговорност за структурни проблеми като политическата криза, добави той.

Според него българската държава е в състояние, в което не е инструмент за разрешаване на проблеми, а създава такива и блокира опитите за решаването им.

Политическият анализатор Юлий Павлов, който също взе участие в дискусията, прогнозира, че срокът на годност на това правителство ще поне до първата ротация. Според него, ако правителството е неуспешно, от ГЕРБ-СДС могат да откажат да поемат властта със своя бъдещ ротационен премиер Мария Габриел, както и да предизвикат предсрочни парламентарни избори заедно с европейските. 

Идеята, че това правителство ще доведе до загуби в електоралните тела на формациите, участващи в него, според мен е необоснована, смята още анализаторът.

Аналитичният клуб за прогнози „Екзаминър“ е независимо сдружение на анализатори и експерти, сред които гл. ас. Димитър Найденов, доц. Татяна Буруджиева, Юлий Павлов, проф. Румяна Коларова, д-р Любомир Стефанов и др.

На събитието участват политолози, социолози и анализатори като Юлий Павлов, Андрей Райчев, Антоанета Христова, Боряна Димитрова, Васил Тончев, Даниел Смилов, Димитър Ганев, Евелина Славкова, Кънчо Стойчев, Любомир Стефанов, Милен Любенов, Михаил Константинов, Огнян Минчев, Петър Чолаков, Първан Симеонов, Юри Асланов.