Андрей Райчев: Центърът на властта ще се премести при „Продължаваме промяната”

Андрей Райчев, снимка: dw.com

Въпросът на изборите, както и на предишните два, е ще съборят ли те ГЕРБ от власт. ГЕРБ е центристка партия и по никакъв начин не може да бъде свалена от политическата сцена от нито едно от политическите крила. Това заяви социологът Андрей Райчев в предаването „Денят започва” на БНТ.

Според него единственият начин да бъде съборена ГЕРБ е да има съюз между левите и десните.

Райчев очаква по-висока избирателна активност на президентските и парламентарни избори на 14 ноември – над 3 млн. души да излязат да гласуват. Никаква умора няма, от какво са уморени хората? Хората настояват на своята правота и не са отвратени от ситуацията, смята той.

По думите му новите в политиката са двамата бивши служебни министри Кирил Петков и Асен Василев с политическия проект “Продължаваме Промяната”, но въпросът е докъде ще стигнат. Те не взимат от другите партии, а тече преразпределение, обясни Райчев.

Той недоумява какви нови компромати срещу политическите лидери могат да се извадят в момента? “За Борисов какво да се каже – че в мазето убива малки деца ли? За Нинова какво може да се каже”, запита Райчев. Според него единственият нов скандал е, че новакът в политиката Кирил Петков го мъчат за канадското му гражданство.

Райчев очаква да има широки коалиционни преговори за съставяне на правителство, инициирани от “Продължаваме промяната”.

„ Центърът на властта ще се премести при тях и от тяхната способност да преговарят и да направят най-сетне този ляво-десен съюз, който е единствения шанс изобщо, зависи дали ще имаме кабинет”, заяви социологът.

Нито ляво, нито дясно е лоша позиция, а позицията ляво и дясно е временна възможна позиция. Има общи възгледи и те трябва да бъдат насочени в нормализация, обясни Райчев, според когото трябва да се направи коалиция с временни задачи, която търпи и ляво, и дясно.

“Демократична България” се кълнат, че единствената им цел е да махнат Борисов и Гешев. Президентът Румен Радев им е символ на тази борба и вместо да застанат зад него, извадиха нов кандидат – Лозан Панов, който вместо да говори срещу Герджиков и ГЕРБ, основно говори срещу настоящия държавен глава, коментира Райчев.

Десните вместо говорят за общите задачи, отново обясняват – никога с БСП и започват да разказват как пак те ще управляват. Лозан Панов се бие с Радев, вместо да мисли как да отиде на балотаж, каза Райчев.

Партиите на статуквото – ГЕРБ, БСП и ДПС вадят ясни кандидати за президентските избори. Преднината на Румен Радев на изборите обаче не го прави на 100% победител, предупреди още социологът.