САЩ доставиха антирадарни ракети на Украйна

Пентагонът за пръв път призна неразкрити досега доставки на ракети за Украйна. На украинските военновъздушни сили (ВВС) са изпратени антирадарни ракети, които да се използват срещу руските радиолокационни системи, съобщи днес Си Ен Ен.

Руските окупатори в Херсонска област се опитват да защитят Антоновския жп и автотранспортен мост от нови ракетни удари на украинските сили. С тази цел са разположили край него радарни рефлектори, посочи на 1 август УНИАН, като се позова на сателитни снимки, анализирани от американския Институт за изследване на войната (ISW).

Армията на Украйна започна да използва в зоната на бойните действия високоскоростни антирадарни ракети AGM-88 HARM, произведени в САЩ, информираха в неделя руски медии, като се позоваха на Телеграм канала “Военний обозревател” и на авторитетния сайт avia.pro. 

Според блога bmpd в района на руската специална операция (както нарича Кремъл нашествието на войските на Москва, б. р.) са намерени отломки с характерна фабрична маркировка; по всяка вероятност ракетите са били изстреляни от наземни пускови установки, отбеляза вчера “Росийская газета”. 

Парчета от една ракета са открити точно в Херсонска област по данни на avia.pro.

Американският зам.-министър на отбраната Колин Кал заяви вчера пред журналисти, че САЩ са изпратили на Украйна “известен брой” антирадарни ракети, без да уточни от кой тип, какво количество и кога точно е доставено, предаде Си Ен Ен. Източник от министерството заявил пред телевизията, че става дума именно за AGM-88 High-Speed Anti-Radiation Missile (HARM). 

Правим много неща, за да може в краткосрочна перспектива наличните ВВС на Украйна да останат във въздуха и да бъдат по-боеспособни, добави Колин Кал.

По данни на ВВС на САЩ ракетите HARM, произвеждани от Raytheon, имат обсег над 48 километра. Това ги нарежда сред най-далекобойните оръжия, предоставени от Вашингтон на Киев. Те могат да бъдат използвани срещу радарите на руски зенитни системи като С-400, заради които ВВС на Украйна са затруднени да действат в големи зони от въздушното пространство на страната. Също и срещу противобатарейните системи, подпомагащи руските войски да водят ефективен огън по украинската артилерия, пояснява УНИАН.

Никъде не се посочва, че AGM-88 може да се изстрелват от наземни установки. По официални данни те се монтират само на пилоните на самолети. При това става дума за машини, използвани от НАТО, най-често Ф-16. А максималният им обсег е 150 км. Никъде не се е заявявало публично и друго – че в украинското небе ще летят изтребители на Северноатлантическия алианс, твърди в днешния си брой руският в. “Известия”. 

Освен американски, ракетите HARM са предназначени и за някои европейски самолети като Панавиа Торнадо. Няма данни, че са били монтирани на изтребители съветско производство, писа в събота руското сп. “Военное обозрение”.

Според “Известия” тези ракети не фигурират и в официалния списък на военната помощ на САЩ за Украйна. Цитиран от Си Ен Ен, Колин Кал обаче заяви, че доставката на AGM-88 е част от “неотдавнашните пакети” военна помощ. По думите му, поместени в материал на avia.pro, изпратените ракети “могат да бъдат пускани от украински самолети”. По неофициални данни става дума за партида от 50 ракети HARM, добавя специализираният портал.

“Военни експерти казват, че доставката на ракети AGM-88 (за Украйна) наистина сериозно застрашава Руската федерация – и не само заради техния обсег. Подобни ракети могат да унищожават противовъздушната отбрана, което ще (я) лиши от възможност да осигурява прикритие за руската войскова групировка”, пише руското онлайн издание “Top Day News”.