Арман Бабикян: Ще подкрепим безусловно Слави Трифонов

Снимка: offnews.bg

Днес Арман Бабикян, един от лидерите на „Изправи се! Мутри вън!”, съобщи, че се водят разговори с представители на партия  “Има такъв народ”. Това той  заяви в “Денят започва” с Георги Любенов по БНТ. Той изрично уточни, че става въпрос за предварителни разговори, а не за официални преговори. Според него има много сериозно сходство по огромна част от идеите.

“На първо място, пожелавам на Слави да е здрав.” Това уточнение Бабикян направи във връзка със съобщението от снощи на зам. председателя на „Има такъв народ” Тошко Йорданов, че Слави Трифонов е с коронавирус. Тестът на шоумена за Covid-19 е излязъл положителен, след като преди дни стана ясно, че има симптоми и се е изолирал в дома си.

Според окончателните резултати обявени от ЦИК „Изправи се! Мутри вън!” ще имат 14 депутати в 45 Народно събрание. Въпреки, че са най-малката парламентарна група се очаква те да са едни от най-активните депутати.

По отношение на изразените различни позиции от Николай Хаджигенов, Татяна Дончева и Мая Манолова за евентуална подкрепа към правителство, Бабикян заяви, че няма разделение в “Изправи се! Мутри вън!”. “Да не се окаже, че тази коалиция е минимодел на едно бъдещо правителство, което трябва да събере орел, рак и щука? Ние не сме казармата ГЕРБ, в която един вдига моливче и всички гласуват под строй”, каза той.

Бабикян потвърди, че те остават верни на целите изразени на площада по време на протестите. Основната задача за тях е да се състави правителство без участието на ГЕРБ.

“Не се прави разлика между коалиция и подкрепа за управление. Политическите сили, които до вчера бяха извън парламента ясно подчертават, че не желаят коалиция с ГЕРБ и ДПС, значи става дума за правителство на малцинството. И тук идва тънката политическа сметка”, обясни още Арман Бабикян.

Според него при реализиране на евентуален мандат на „Има такъв наро” ще се търсят гаранциите за независимост за да се премахне феодалният модел на Борисов.

В отговор на въпрос той заяви, че не се вижда в ролята на министър.

“Най-интересната новина е кой ще е министър председател, но далеч по-важно е кой ще е председател на парламента”, смята Бабикян.

“Разбира се, че ще подкрепим правителство, ако не участваме в него, стига министрите да са грамотни и да разбират от работата си, да не са събирани по бензиностанциите”, заяви още той.

Според него е илюзия да се смята, че след два месеца ако се направят избори, още повече хора ще ги подкрепят и чудото ще се случи. Тук той се различава от изразеното преди дни мнение на съпредседателя на Демократична България Христо Иванов по отношение на евентуални бързи избори.