Асен Василев: Целта е България да тръгне напред и да построим държавата, която всички искаме

Асен Василев

Снимка: БГНЕС

Работим заедно с „Демократична България“ доста активно, така че да се случи обединение не само с тях, а и с всички други граждански организации, партии, с които имаме обща визия за България – как да стане една съвременна, европейска държава, в която всички ние искаме и се гордеем да живеем. Това каза пред журналисти в парламента съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев.

Попитан дали е постижимо ГЕРБ да не е първа политическа сила, Василев уточни, че не това е целта. Целта е най-накрая България да тръгне напред по правилния начин и да построим държавата, която всички ние искаме, каза той. По думите му оттук нататък всичко зависи от българските избиратели. На въпрос как си представя обединение с ДБ, Василев поясни – с предварително подписано коалиционно споразумение. 

Малко по малко българското общество узрява за нов начин на правене на политика и затова накъде искаме да вървим, каза още депутатът. Според него се е видяло, че има две алтернативни визии за това как България трябва да изглежда. Едната визия е, че всичко, което се е случвало досега, е горе-долу добре и това е каквото можем, посочи той. Василев обясни, че другата е, че можем много повече, България може да заеме едно много по-достойно място в ЕС, да задава тона какво се случва. 

Не може аз да казвам какво ще направят колегите от ГЕРБ, ДПС или БСП, но това което видяхме е, че имаше говорене за технически кабинет и обединение около някаква визия, която е по-различна от визията, която ние имаме за България заедно с „Демократична България“, каза Василев в отговор на въпрос. 

Предстои кампания, предстои българският народ да направи избор в каква България иска да живее, заяви Василев и допълни, че след това ще се говори за коалиции и всичко останало. 

Попитан дали са склонни да подкрепят заедно с „Възраждане“ и „БСП за България“ жалба до Конституционния съд по казуса с АЕЦ „Козлодуй“, Василев каза, че трябва да видят какви са им мотивите. Аз смятам, че е изключително грешно да се избира конкретен производител и конкретен тип реактор, добави той. Според него е трябвало да се подходи по различен начин.