Асен Василев отговори на критиките на президента

Асен Василев

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев отговори на президента Румен Радев, че времето за анализи е изтекло, а се чакат резултати. Пред журналисти в парламента той заяви, че с анализите, що се отнася например до компенсациите,  приключихме още през декември, тогава беше приета нова схема за компенсации. Ако бяхме запазили старата схема на служебното правителство компенсациите щяха да бъдат доста по-ниски, с новата компенсациите те са по-високи. Тя беше нотифицирана в Брюксел, още в края на декември получихме обратния отговор и в сметките вече е отразено. Така че тук не говорим за анализи, а за действия, които вече са се случили, посочи той цитиран от БТА.

Според него няма прехвърчане на искри между двете институции. “Разбирам президента, той съвсем ясно отразява това, което и всички хора казват – колкото по-бързо тези проблеми се разрешат, толкова по-добре за България и ние работим изключително бързо в тази посока”, коментира Асен Василев в отговор на въпрос.

 “За небитовите потребители компенсационната схема вече се разплаща, а за битовите потребители в момента оглеждаме всичко, което може да се направи. Доколкото знам, Министерството на енергетиката работи и с регулатора, и с комисиите в Народното събрание. Така че в най-скоро време очакваме и там да имаме решение”, каза министърът на финансите.

Относно дейността на енергийната борса и цените за бита, той посочи, че има нов регулатор от по-малко от седмица, на който все пак трябва да му се дадат две-три седмици да се ориентира в ситуацията.

Що се отнася до това дали и как ще се изграждат нови ядрени мощности, мисля, че коалиционното споразумение е абсолютно ясно, коментира още Асен Василев. България е ядрена държава, тя ще изгражда нови ядрени мощности, трябва да се направи анализ къде е най-евтино това нещо да се случи, допълни той. 

По думите му, Министерството на енергетиката е започнало много сериозно да работи за зелена трансформация на нашата енергетика, от една страна, от друга страна – за максимално удължаване на живота на въглищните централи, което да даде основа и време този преход да се случи. Т.е. за първи път виждаме истинско планиране в електроенергийната система и план как постепенно да постигнем целите, които сме подписали преди две или три години, добави Василев.

Относно посещението в САЩ, където той бе придружен от министъра на енергетиката Александър Николов, вицепремиерът заяви, че там по-скоро въпросът е бил енергийна сигурност от гледна точка на случващото се в Украйна. Делегацията се е запознала с налични нови технологии, дискутирани са какви са техните плюсове и минуси.  Оттук нататък имаме да си свършим нашето домашно, да решим с какви технологии ще се работи и това трябва да стане така, че всъщност да доведе до най-евтината себестойност на електроенергията в България, допълни Василев.  

Относно намаляването на бюджета на съдебната власт, министърът на финансите коментира, че България има най-големият процент за съдебна власт като процент от БВП в целия ЕС. При нас е 0,7 от БВП, средно за ЕС е 0,3 процента от БВП, отбеляза той. Няма политически натиск, каза Асен Василев в отговор на въпрос дали има политически натиск към главния прокурор чрез бюджета.