Барбекю в кратера на вулкан

Снимка: airpano.ru

В сайта за видео споделяне You tube и социалните мрежи бяха показани кадри от изригването на потоци от лава от вулкана Ключевская Сопка в Камчатка, който е един от малкото действащи вулкани в света. Както всяко уникално нещо, така и този вулкан привлича туристи. Условията на действащия вулкан са необичайни и изключително опасни. Може би по тази причина той привлича туристите, които пренебрегват всички опасности. Във видео материалите те са забелязани да се изкачват до ръба на кратера на вулкана, а някои от тях са използвали лавата за барбекю и са си пекли наденички. За това съобщава expert.bg.

Местните жители са публикували снимки и видеоклипове в социалните мрежи от склона на вулкана. На кадрите се вижда как туристите пекат колбаси точно върху втвърдяващата се лава и смело се разхождат из кратера на действащия вулкан, докато оттам излита гореща лава и пепел на около 60 метра над ръба му.

Местните власти не контролират кой посещава кратера на вулкана и по тази причина към върха е истинско нашествие от смелчаци. Някои идват с хеликоптер, други са дошли със снегомобили и доста хора са се изкачили към кратера на вулкана. Зоната на пробива на лавата е разположена на северозападния склон на надморска височина от 2 850 метра. Пробивът се състои от две успоредни пропуквания, разположени на около 250 метра едно от друго.

Вулканът Ключевская Сопка, чиято височина е 4 800 метра, е най-високият действащ вулкан в Евразия. Вулканът е правилен конус с кратер на върха с диаметър около 700 метра; по склоновете му на височина 500-3 600 метра има около 80 вторични експлозивни кратери и шлакови конуси. Възрастта на вулкана се оценява на 7000 години. За последните 270 години е изригнал над 50 пъти, като всеки път височината му се променя. Често явление са подземните взривове, при които се изхвърлят бомби и пепел. На върха има постоянни снегове и малки ледници.