В държавната ББР управителите получавали по 60 000 лева на месец

Кирил Петков

Кирил Петков

Управителите в Българската банка за развитие са получавали в определени месеци по 60 000 лева. Става въпрос за заплати и компенсации. Това съобщи министърът на икономиката Кирил Петков на брифинг днес.

„Част от компенсациите и заплатите в ББР са с размери, които и мен ме накараха да ахна. Реално е имало месеци, в които заплатите на управителите са стигали до 60 000 лв. Вярно е, че това е на база заплата, бонус, плюс не знам си какво, но говорим за огромни суми. Това 60 000 лв. на месец за една банка, която е финансирана с нашите данъци като капитал, за мен е безумно. Така че, това ще е една от първите промени, които ще направим – този тип компенсации да не могат да се случват поне… Който иска да работи за тези пари, да ходи в частния сектор. Не с нашите данъци”, коментира Кирил Петков. 

Той съобщи още, че новият Надзорен съвет вече е вписан в Търговския регистър и е поел своите правомощия.

Припомняме, че вписването беше временно спряно на 25 юни от Софийския градски съд заради жалби от старите членове. То беше спряно и 5 дни по-късно, отново след жалби от членовете. Министър Петков изрази радостта си от това, че този път членовете на стария надзор не са подали жалба.

 „От днес нататък тази банка е наистина за малките и средни предприятия. Всички препятствия, които минахме, завършиха успешно. Сега имаме надзор, който е много професионален, фокусиран върху целите, които трябва да се изпълнят. ББР от днешна дата ще работи само и единствено за малки и средни предприятия със заеми под 5 млн. лв.”, посочи той. 

Министърът на икономиката обяви, че ще има нова подкрепа за малките предприятия с оборот над 500 хил. лева, за които ще бъдат насочени още 106 млн. лв. Така още 3694 предприятия, които отговарят на условията, ще бъдат подкрепени. Очаква се това да се случи още в близките седмици.