Бедствено положение в община Царево

Снимка: БНР

В община Царево е обявено бедствено положение със заповед на кмета Георги Лапчев. Причината за това решение са продължаващите дъждове и наводненията в района.

Чрез включване на предупредителните сирени към населението беше отправен призив за евакуация на по-високи места, които не могат да бъдат засегнати от прииждащите води.

Кризисният щаб в Царево призова всички жители и гости в района да не напускат домовете си, а при необходимост – да заемат места по високите части на сградите. Това се посочва във фейсбук страницата на общината. В заседанието са участвали директорът на ОДМВР – Бургас, представители на пожарната, жандармерията и полицията.

Щабът реши да спре движението на автомобили от полицейския пункт Караагач в посока община Царево, по пътя от село Синеморец към Ахтопол.

Също с решение на щаба е спряно движението на автомобили в Царево и населените места в района, като изключенията важат само за специализирани автомобили.

Започнала е евакуация на къмпинг “Арапя” и къмпинг “Нестинарка”.

Няколко човека в района на Царево имат нужда от помощ, каза за БТА директорът на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов.

Част от тях са в къмпинг “Арапя”, други – в къмпинг “Нестинарка”. Екипи на пожарната са изпратени, за да ги изведат. Проблем в момента са високите води, заради които придвижването е трудно, каза Джартов.

Министерството на туризма и Община Царево призовават туристите и туроператорите да не се евакуират сами. Евакуация ще бъде направена само там, където към момента се налага такава, организирана от Кризисния щаб в града, съобщават от ресорното ведомство.

Министърът на туризма Зарица Динкова проведе спешен разговор с кмета на Царево Георги Лапчев, който увери министъра, че към момента няма бедстващи туристи, настанени в откъснатите хотели. Те са евакуирани в горните етажи на хотелите, където имат ток, вода и храна.

Екип на Българския Червен кръст (БЧК) – Бургас пътува към най-засегнатите от наводненията места в областта, съобщиха от пресцентъра на организацията.

От БЧК следят обстановката и са в постоянна комуникация с местните власти, МВР и ГДПБЗН. БЧК има готовност да подпомогне най-засегнатите с питейна вода, подкрепителни закуски и одеяла.

От полицията съветват да не се тръгва на път от Бургас към Южното Черноморие заради обилните валежи. Проливен дъжд продължава да вали в област Бургас.

Пътят Приморско – Царево остава затворен заради локални наводнявания по пътното платно. В района на Китен се е образувало километрично задръстване. Разположените на място полицейски екипи не допускат преминаването на автомобили. 

Жители на Царево коментираха пред БТА, че повече от час и половина в града не е имало електричество и продължава да вали проливен дъжд. Улиците на много места в общинския център са наводнени. 

В телефонен разговор с БТА кметът на съседната община Приморско д-р Димитър Германов съобщи, че обстановката там е сравнително спокойна. Няма затворени пътища. Дежурните в общината са получили няколко сигнала за наводнени мазета и приземни етажи.

В 19:00 часа се очаква министър-председателят Николай Денков, който участва в заседанието на кризисния щаб, да даде брифинг в Царево, съобщиха от правителствената пресслужба.