Край на една епоха: От 2035 г. без коли на бензин и дизел

Снимка: Torsten Sukrow/SULUPRESS.DE/picture alliance

Европейският парламент гласува вчера в Страсбург от 2035 година новите автомобили да бъдат само електрически или водородни. Предложението беше подкрепено от 340 депутати, 279 гласуваха „против”, а 21 – “въздържал се”.

„Оперативните разходи за електрически автомобил вече са по-ниски от оперативните разходи за кола с двигател с вътрешно горене”, посочи докладчикът Ян Хойтема. По думите му решаващо значение има това на потребителите да бъдат предложени повече достъпни електромобили.

Решението на практика означава край на една епоха – най-късно до края на 2034 година ще спре производството на леки и лекотоварни автомобили с двигатели с вътрешно горене. Това се отнася и за автомобилите, използващи синтетични горива.

Нови, по-ниски стойности на вредните емисии

Европейските страни договориха мерките с Европарламента през октомври миналата година, но те все пак трябваше да получат официално одобрение, за да влязат в сила. Окончателното им потвърждаване се очаква през март.

Сред гласувалите против бе и българският евродепутат Радан Кънев, който в Туитър написа средното: „Вярвам, че бъдещето е в електрическата мобилност и искам по-чист въздух. Но не вярвам в административните забрани като подход, а в пазарните реалности.”

Като междинна цел емисиите на CO2 от автомобилите трябва да бъдат намалени с 55% до 2030 г. спрямо нивата им през 2021 година, а за лекотоварните превозни средства – с 50%. След леките автомобили ЕК е решена да намали пределните стойности на CO2 и за камионите и автобусите – с 90% до 2040 г. спрямо нивата им от 2019 година.

Много работни места са изложени на риск

Германските либерали, които са коалиционен партньор в управлението на страната, настояваха за технологично отворено решение, което би позволило двигателите с вътрешно горене да продължат да работят със синтетични горива. Противниците на забраната на автомобилите с конвенционални двигатели посочват, че това решение ще застраши хиляди работни места.

Източник: Дойче веле