Бойко Борисов потвърди, че Алексей Петров е посредничил за съставянето на правителство

Бойко Борисов

Снимка: Нова телевизия

Лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов съобщи пред журналисти днес, че убитият наскоро Алексей Петров е участвал в търсенето на варианти за съставяне на настоящото правителство на Николай Денков.

Петров беше убит на 16 август в столичния квартал “Драгалевци”. Малко след това представители на предишното служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, както и на БСП, “Възраждане” и “Има такъв народ”, излязоха със сходни твърдения, че Петров е посредничил за съставянето на правителството на “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) с ГЕРБ.

От трите опозиционни партии използваха случая и за да обвинят съпредседателя на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и неговия баща във връзки с Алексей Петров.

“Алексей беше близък с бащата на Кирил Петков. И той, като всички нас, търсеше варианти да се направи нещо стабилно след петте поредни избори и поне за важната законодателна рамка”, каза Борисов в кулоарите на бившия Партиен дом, където се провежда първото парламентарно заседание от есенната сесия.

Той не даде подробности, като добави, че са правени срещи с участието на бившата барета. Целта им по негови думи е била двете формации в управлението да си имат “поне крехко доверие”. Борисов отрече на разговорите, на които е присъствал, да е бил предлаган държавен пост на Петров, като не изключи възможността това да е ставало по друг начин.

Алексей Петров е бивша барета, бивш съветник в Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и университетски преподавател.

В последните години той рядко се изявяваше публично, особено след двата неуспешни атентата срещу него. Това се промени след инцидента с взрив до колата на бившия главен прокурор Иван Гешев и преговорите за съставяне на правителство.

Аз нямам от какво да се притеснявам, нямате основание за такива внушения към настоящето правителство” – така министър-председателят Николай Денков коментира ролята на Алексей Петров и разкритието на Бойко Борисов, че убитият е участвал в предварителните разговори за кабинет.

Премиерът повтори за пореден път, че не познава Алексей Петров, като уточни, че не е чувал за срещи на управляващите с убития бизнесмен преди сформирането на кабинета. Той подчерта, че при изготвянето на законодателната и управленската програма на правителството името на застреляния не е споменавано. Повод за уточнението му стана въпрос от депутата Гроздан Караджов, зададен му по време на първия парламентарен контрол за новия политически сезон.