Бойко Борисов: ГЕРБ вече е в опозиция

Източник: gerb.bg

Време е новото мнозинство да започне да управлява страната, посочи Борисов

Много искаха нашата оставка, тя вече е факт и ги призовавам да започнат да работят и да спрат да се занимават с нас. ГЕРБ вече е в опозиция. Време е нашите политически противници да започнат да управляват страната. Имат нужното парламентарно мнозинство за това. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в Централата на ГЕРБ, в който участаваха и Томислав Дончев, Костадин Ангелов и Кирил Ананиев, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Новото мнозинство иска да прави от парламента Народен съд. Тях не ги интересува Планът за възстановяване и устойчивост. Друга е целта. Старото БСП, което сега отново се е събрало, иска реваншизъм, обиди и скандали“, коментира Борисов и допълни, че Планът вече е готов. „Той  е направен от най-добрите специалисти в държавата, над 200 души са работили по него, синдикати, работодатели. Проведени са 38 работни сесии с Европейската комисия. Депозиран е в деловодството на Народното събрание и нека народните представители да го приемат – той е много добре направен. Ако някой има по-добър вариант, нека да го представи“, отбеляза лидерът на ГЕРБ.

„Проведохме най-успешното председателство на ЕС. Вкарахме България в Еворпейския банков съюз и в чакалнята на Еврозоната. Най-авторитетните агенции в света непрекъснато вдигат кредитния ни рейтинг. Не сме ли тези, които двойно вдигнахме доходите на учителите и в образованието се направиха огромни инвестиции? Модернизирахме инфраструктурата, стотици километри магистрали. Това ще дава резултати след 10 години. И затова хората ясно казаха – ГЕРБ е първа политическа сила с 840 хил. гласа. От 31 многомандатни избирателни района ние печелим в 24“, изтъкна председателят на партията.

По думите на Борисов вече на всички е ясно, че ГЕРБ и ДПС не са имали, нямат и няма да имат общо. „Летният преврат в Росенец, който започна с Христо Иванов, е добре координирано общо действие на Демократична България с ДПС. Сега  двете партии заедно гласуват в Народното събрание и това е видно“, напомни той.

„Изключително отговорно се отнасяме към здравето на хората. Членовете на НОЩ съвестно изпълняват своите функции и към този момент. Нашите опоненти една година не спряха да се подиграват с Щаба, гориха маски, иронизираха болестта. Моето предложение към новото управляващо мнозинство е, ако искат да има оперативен щаб, той да бъде оглавен от председателя на Здравната комисия в Народното събрание – Александър Симидчиев. Нека поемат вече отговорност“, категоричен бе премиерът.

Според Томислав Дончев да пишеш План за възстановяване не е като да пишеш есе. “Какво слушаме последния един месец? Правителството на Борисов е подготвило корупционен план, нискокачествен, но ние имаме наш алтернативен. Добре, колеги, представете го. Нещата са във вашите ръце. Планът може да бъде изпратен в Народното събрание. Народното събрание може да вземе решение, което да ми възложи да подам плана в ЕК“, посочи вицепремиерът и член на ИК на ГЕРБ.

„Фискалният резерв до дни ще достигне 8 млрд. лв., което е приблизително двойно над минимума от 4.5 млрд. лв. От началото на пандемията сме похарчили извънредни 5.1 млрд. лева за мерките. До края на април бюджетът ще преодолее текущия дефицит от около 650 млн. лв. и ще бъде балансиран, тоест без дефицит или излишък”, заяви на свой ред Кирил Ананиев. 

“Слушайки коментарите на всички нови мераклии за властта, искам да ги помоля да прочетат действащите закони в страната. Всички изказвания на политици, включително и лекари, ясно показват, че тези хора не познават законодателството в България в областта на здравеопазването и не знаят какво правят”, коментира здравният министър в оставка Костадин Ангелов.