Бойко Борисов: Машините за гласуване са пипани

Снимка: nova.bg

Машините са пипани 100 процента, а се надявам ЦИК днес да ме опровергае, като ме чуе, и да разрешат на компютърните специалисти от всяка една партия да видят какво става със софтуера, когато имаш кода. Само това не разрешиха – кода, за да можем да проверим колко точен е изборът. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Стара Загора. Борисов изрази съмнение, че 70 хиляди души са отишли до урните, само за да натиснат „не“ за никого. Да ни опровергаят, като разрешат да погледнем, коментира той. 

Бойко Борисов отново заяви, че в трудната международна икономическа ситуация трябва да има парламент и правителство. Според него партиите трябва да намерят начин да управляват. Ако се произведат нови избори, каква ще е разликата, попита той. Борисов изрази надежда контактните групи заедно с Росен Плевнелиев и Соломон Паси да успеят да постигнат успех. Лидерът на ГЕРБ обясни, че става дума да се потърси единомислие по определени политики, като например еврозоната, плана за възстановяване.   Ние сме спечелили изборите и им предлагаме вариант да има правителство, само да станат политиките, които са важни за хората, отбеляза той.  

В отговор на въпрос Борисов коментира, че се отнася с уважение към ПП “Възраждане”, те са “сериозни хора” и с тях би се работило по-лесно, но проблемът там е идеологически и “няма на какво да стъпим” по теми като  ЕС и НАТО, еврозоната, Украйна и т.н.  

Достъп до кода на машините беше предоставен преди изборите. Аз бях там, като представител на „Демократична България“, и го преглеждах и анализирах няколко часа. ГЕРБ не изпратиха човек.” Това написа в профила си във Фейсбук Божидар Божанов, избран за народен представител в новото 48-о Народно събрание и бивш министър на електронното управление. 

„Борисов да си пита хората защо не са отишли да гледат кода преди изборите, както е уредено в закона, вместо да използва тази тема след изборите, най-вероятно за да подготви пътя за отпадането на машинното гласуване“, отговори Божанов на днешните твърдения на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Божидар Божанов припомня, че изменението в Изборния кодекс за достъпа до кода беше предложение от „Демократична България“, а на предходните избори представителите на ГЕРБ и ДПС са гласували против решение на Централната избирателна комисия за даване на достъп. 

Този път ЦИК прие такова решение и макар и късно, достъп беше даден“, посочва бившият министър на електронното управление. 

Въпросите относно сигурността на машинното гласуване трябва да се обсъждат в парламента – експертно и разумно, а не както ГЕРБ правят – кампанийно и неинформирано“, написа още Божидар Божанов.