Бойко Борисов предложи на Слави Трифонов да работи по съставяне на правителство

Снимка: nova.bg

Днес на заседанието на Министерския съвет Бойко Борисов отново възкреси идеята на ГЕРБ от лятото на миналата година за свикване на Велико Народно събрание, в случай, че другите партии не успеят да съставят правителство. Изказването показва, че премиерът не разчита при тази конфигурация на парламента ГЕРБ да участва в правителство. Нещо повече, той предложи на Слави Трифонов да работи по конструирането на парламента и изпълнителната власт. Това се случва след вчерашното изявление на зам. председателя на партия “Има такъв народ” Тошко Йорданов, че те няма да влизат в коалиция с ГЕРБ.
Според Борисов ГЕРБ са постигнали безспорен успех на тези избори, но колегите им от Патриотичния фронт са се разединили и не са успели да влязат в парламента. Въпреки всичко той заяви, че заради избирателите на партията те ще предложат вариант за управление.

Според него другите партии се държат безотговорно. Някои дори стигат до там, че изпитват желание за нови избори. Ако не поемат управлението, това означава, че искат да хвърлят държавата в хаос и показват, че не са способни да управляват.


Това ще им се върне в обратен знак на изборите, защото хората, които са казали, че искат промяна, са ви дали тази прекрасна възможност. Направете го – ние като политически субект който управляваше четири години дадохме възможно най-добър резултат – пета поредна победа на парламентарни избори и 14-та общо. И заради тези, защото са много гласовити, не можем да се зарадваме, че сме ги победили. Тяхната игра ще бъде да предизвикат още хаос. Ние носехме отговорност до изборите, оттук нататък, с над 500 хиляди гласа, колегата политик Слави Трифонов трябва да излезе и да поеме отговорност”, каза Борисов.

Затова най-колегиално го моля да започнат да си правят състава на правителството и мнозинството в парламента – председател на парламента, председатели на парламентарните комисии, министри, заместник- министри и областни управители. Това е много тежка задача и изисква време. Да не дезертират и да не се оправдават че не им достигат гласове. Ако трябва ще имаме десет дежурни депутати, които да ги подкрепят”, заяви той.

Ако толкова им се вижда тежка политическата ситуация и толкова няма решение, нека Народното събрание да гласува да се събере Велико народно събрание и нека президентът вкара своя проект на Конституция, не нашия, и почваме на чисто” каза Борисов.

Много е лесно и хубаво да протестираш – но някой трябва да работи, сега е техния ред. Тогава хората ще поставят на везната ГЕРБ и Борисов. Това сме го гледали при Орешарски, ще го гледаме пак, но в по-лош вариант. На нас народа ни е поставил да сме първа политическа сила ако гледаме в обратен ред нас само 70 и няколко процента не ни харесват, но Мая Манолова 96 процента не я харесват, а Христо Иванов – 90 процента не го харесват“, каза той.