Бойко Рашков: МВР не слугува на нито една партия

Снимка: БГНЕС

Днес МВР представи отчет за мащабната акция срещу купуването на гласове. Операциите започнаха в началото на юли и продължиха до изборния ден. Те се проведоха в цялата страна и днес бяха представени финалните резултати от тях.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков заяви, че усилията да се осигурят и проведат честни избори, са постигнали резултат: “Отдавна в нашата страна не е имало такъв успех да се тушира криминалният вот. Данните от изборите показват, че такъв вот или е нямало, или той е сведен до минимум, така че не се е отразил на крайния резултат на изборния процес. Този резултат е постигнат на базата на нещо много важно – МВР на тези избори не слугуваше на нито една политическа партия. Ние демонстрирахме истинска, реална деполитизация чрез действията си. Изпълнихме своя дълг, така че да осигурим честен изборен резултат, каза още той и подчерта, че е имало нулева престъпност на изборния ден”, изтъкна Рашков.

Служебният вътрешен министър подчерта, че са използвани само и единствено законни способи срещу криминалния контингент. Той отрече МВР да е принуждавало граждани да подписват декларации.

Има много повече образувани досъдебни производства по престъпленията за купуване и продаване на гласове – те са почти 100 на брой. Преди 4 април са се “брояли на пръстите на двете ръце”, каза още министърът.

От своя страна ГЕРБ поиска изслушване на закрито заседание на Бойко Рашков, дали са използвани СРС в предизборната кампания срещу техни кандидати за депутати, кметове и симпатизанти. Това обяви на брифинг в парламента председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. На заседанието трябва да бъде изслушан и председателят на Националното бюро за контрол на СРС.

Днес е станало ясно, че МВР е издало 14 хиляди предупредителните протокола, разписани от хора свързани с ГЕРБ, отбеляза Маноил Манев.

От коалицията заявиха, че ще продължат да задават въпроси към служебния вътрешен министър.

Ако се наложи, всеки ден ще бъде изслушван Бойко Рашков, за да се установят фактите и обстоятелствата, които хвърля в публичното пространство, без да лежат на някакви факти, обяви Десислава Атанасова.