Бойко Рашков с предупреждение към купувачите на гласове

Снимка: БГНЕС

“Идентифицирали сме много лица, които започват да създават организация за купуване на гласове”. Това разкри Бойко Рашков служебен министър на вътрешните работи и вицепремиер на брифинг днес.

„Спрямо тези лица в определен момент, който ще бъде избран, ще се предприемат необходимите законови мерки, за да се предотврати извършване на престъпление против политическите права на гражданите, против замяната на действителния им вот с такъв, който тяхната воля не диктува. Тези, които се занимават с такава дейност, трябва да знаят, че няма да останем безучастни“, предупреди Бойко Рашков.

Вицепремиерът съобщи, че областният управител на Смолян му е споделил, че в някои населени места се оказва огромен натиск върху граждани, за да дадат гласа си за определена партия, но отказа да посочи коя е тя.

„В някои населени места има оказван огромен натиск върху избиратели – по различен начин и по различни причини”, обясни той.

„Ако някой отиде в Горското стопанство да си закупи дърва за огрев, друг отиде да ползва други подобни услуги, всичко това се използва за натиск върху тези лица, което е позорно явление, поне по моя оценка. Ако продължава така до изборния ден, дали ще означава, че този гражданин, върху който е оказан такъв натиск, ще може да изрази волята си и ще може да гласува за онази политическа партия, на която симпатизира? Или ще даде своя вот за онзи, който е упражнявал недопустим натиск?“, каза още министърът.

Бойко Рашков отново повтори важната роля на МВР за провеждане на честни избори и определи като една от най-тежките задачи именно противодействието на купения вот.

На брифинга Бойко Рашков съобщи, че Министерският съвет е взел решение  „Информационно обслужване” да участва в поръчката за доставка на 1 637 машини за гласуване на 11 юли”.

Средствата ще бъдат преведени на ЦИК, които ще ги пренасочат към „Информационно обслужване“ и доставчика на устройствата. Рашков уточни, че машините ще бъдат доставени от Холандия и ще пристигнат в България до края на седмицата.