Борба за оцеляване в Мариупол

Мариупол, снимка: dw.com

Обсадените жители на украинския град Мариупол се борят помежду си за оставащата храна и гориво, пише в. “Таймс”.

Съвременните градове не са подготвени за обсада, отбелязва британското издание. След две седмици война Мариупол прилича на град, в който от месеци е имало конфликт. 

“Всички магазини и аптеки бяха разграбени преди четири-пет дни” разказва от Мариупол по телефона за “Таймс” Саша Волков, представител на Международния комитет на Червения кръст. “Някои хора все още имат храна, но не съм сигурен за колко време ще им стигне”, изтъква Волков. 

Редът отстъпва място на борбата за оцеляване, отбелязва “Таймс” във връзка със ситуацията в Мариупол. “Хората започнаха да се атакуват едни-други за храна. Започнаха да повреждат чужди автомобили, за да изкарат горивото от тях”, разказва Волков. 

Британците ще бъдат помолени да приемат украински бежанци в домовете си, пише в. “Дейли телеграф”. На десетки хиляди хора, които бягат от руската инвазия и които нямат роднински връзки в Обединеното кралство, ще бъде разрешено да пребивават на територията на страната за срок от една година, пише британското издание.

Очаква се плановете за приемането на бежанците да бъдат оповестени този уикенд. Очаква се правителството да обяви създаването на гореща линия, която да дава възможност на отделни хора, на благотворителни организации, на компании и на различни общности да предоставят помещения за използване на украински бежанци. Мярката ще бъде предприета, след като вътрешното министерство бе разкритикувано за хаотичния начин, по който управлява схемата за настаняване на украински бежанци, които имат роднини в Обединеното кралство. Критиките бяха съсредоточени основно срещу бавността на процедурата и бюрократичните бариери.     

Разрушаването на Мариупол продължава, заявиха местни жители, пише в. “Гардиън”. Улиците на града са покрити с трупове, които никой не събира, защото е твърде опасно. Не е известен точният брой на хората, затрупани под разрушени сгради, отбелязва британското издание.

“Вашингтон пост” се фокусира върху думите на кмета на Мариупол, че в града е настанал Армагедон. Мариупол вече от седмици е лишен от храна, вода и електричество. Коридорите за евакуация са недостъпни заради интензивния артилерийски обстрел, нанесени са изключително сериозни щети, отбелязва американското издание. 

Войната навлезе в третата си седмица, но няма признаци, че ще приключи скоро. На вчерашните преговори на украинския външен министър Дмитро Кулеба с руския външен министър Сергей Лавров не бе отбелязан напредък. По този начин бяха попарени надеждите за прекратяване на огъня, отбелязва “Вашингтон пост”. 

Източник: БТА