Борислав Сарафов бе избран за и.д. главен прокурор. Той сменя всички заместници

Снимка: БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши, че временно изпълняващ длъжността на главен прокурор ще бъде Борислав Сарафов, който до този момент беше заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба. Той ще изпълнява функциите до избора на нов главен прокурор от Пленума на ВСС.

Сарафов получи подкрепата на осем от деветте членове на колегията, “против” гласува Пламен Найденов. Решението на колегията подлежи на обжалване в 14-дневен срок, според Огнян Дамянов.

Членовете на колегията решиха, че те са органът, който трябва да избере изпълняващ длъжността главен прокурор, а не Пленумът на съвета. След това приеха, че този избор ще стане измежду заместниците на освободения предсрочно от поста Иван Гешев, а критерият, който ще използват, е старшинство. 

Така измежду Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева, Борислав Сарафов, колегията избра Сарафов. Петият заместник Пламена Цветанова тази сутрин е поискала да бъде освободена от поста.

След избора Борислав Сарафов каза, че съзнава огромната отговорност, с която е натоварен. Дълбоко убеден съм, че прокуратурата незабавно трябва да започне съответните реформи. Цялото общество видя, че прокуратурата има нужда от нов път, по който да тръгне, каза той.

Сарафов съобщи, че още днес ще предложи смяна на всички заместник-главни прокурори.

Тъй като те показаха своята лична привързаност към г-н Иван Гешев, включително към тези практики, които всички ясно видяхте, че битуват в прокуратурата. Не считам, че настоящите заместник-главни прокурори, без изключение, могат да бъдат отделени от г-н Гешев. След като той вече не е част от прокуратурата на Република България или поне не е главен прокурор, те не могат да останат и да изпълняват длъжността си. Седейки до него на тези брифинги, които той даваше, подкрепяйки го безрезервно, вършейки и други неща, които са ми служебно известни, те не могат и нямат моралното право да останат заместник-главни прокурори“, категоричен бе новият изпълняващ длъжността обвинител №1.