Б. Борисов: Алексей Петров не е участвал в разговорите за съставяне на правителство

Снимка: БНР

Алексей Петров помогна единствено с логистиката, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Бургас. В разговорите за състава на правителството участвахме само аз, Кирил Петков и баща му Петко Петков. Алексей Петров не е участвал в тези разговори, допълни Борисов.

Припомняме, че вчера в Народното събрание Бойко Борисов заяви, че  че убитият наскоро Алексей Петров е участвал в търсенето на варианти за съставяне на настоящото правителство на Николай Денков.

„Президентската институция има две основни задачи. Първата е да обединява, втората е, ако има критики, да ги отправя, защото всяко едно правителство има нужда от това. С първата той не се справя, а с втората – не знам какво е имал предвид, защото единственото, което съм казал за човека (бел. р. Алексей Петров), че той е осъществил логистиката. След незаконните арести, след масовите арести от страната на тяхното МВР, разговор между нас не можеше да се осъществи, физическата среща беше невъзможна“, каза още Борисов. По думите му, няма нищо лошо в това, че един човек, който вече го няма, е осигурил логистиката, за да може да бъде започнат разговор. 

За самите разговори за съставяне на правителство Борисов посочи: „Обсъдихме искаме ли за България да се опитваме да направим нещо – аз да преглътна незаконните арести, които бяха направени по времето на ГЕРБ и всичко останало в името на по-висши цели като това да имаме бюджет, България да влезе в еврозоната, да имаме План за възстановяване и така нататък. Спекулацията, че това правителство се дължи на Алексей Петров е спекулация“.

Към момента сме постигнали черновата на закона за противодействие на корупцията, предстои съгласуване с коалиционните партньори, стана известно от думите на Борисов. „Тази седмица ние ще вкараме закона и ще гласуваме и него в парламента. Сиреч, всички важни закони, които в Плана за възстановяване основно бяха, ние ще ги приключим тази седмица. Ако има нещо, което да ни разделя, то това е този закон. Вчера постигнахме съгласие, за да се случи още тази седмица. Още, когато сформирахме правителство, постигнахме съгласие  – те доминират в управлението с повече министри и всичко останало. Контролът обаче остана в парламента. Защо се сърдят сега, когато Делян Добрев пита, защо „Лукойл“ не връща парите, които взема? Хората очакват от едно правителство да се справя добре във всички сфери, а не в една или две. Искам да попитам, кой управляващ през последните години дойде в Бургас, в областта и ви каза освен една лъжа, че ще ви направят АМ „Черно море“. Единствената лъжа, казана тук, е че ще има магистрала „Черно море“, но нея я няма“, каза още Бойко Борисов. 

В Бургас той коментира и газопровода „Балкански поток“. „Аз считам, че да вземаш по 900 млн. такса всяка година в полза на държавата, е добро. Нека направим експеримент с моите критици – да обявим приватизация на „Балкански поток“. Казвам, че ако от 10 млрд. лева нагоре, конкурсна долна цена, опашката ще е от тази болница (бел. р. УМБАЛ „Дева Мария“ – Бургас) минимум до Сливен от най-големите компании в света. Долна цена от 10 млрд. лева. Хайде да го приватизираме, стига сме говорили глупости – той е 100% собственост на българската държава, днес обявява правителството, прави конкурс за приватизация и приключваме с 10 млрд. лева долна цена. Според мен до към 15 – 20 млрд. лева ще стигне конкурсът”, допълни Борисов. 

По темата с Мустафа Емин – съветник на военния министър Тодор Тагарев и скандала около болница „Пирогов”, лидерът на ГЕРБ посочи, че според него, военният министър би следвало незабавно да го уволни. „И ние ще го попитаме в Комисията по отбрана, защо не го уволнява. Колко ценен е? Какво разбира от отбрана този човек или е назначен, само за да взема заплата. Тук ще спра, защото отново ще кажат, че искаме да се караме с правителството. Не, ние искаме да се управлява по-добре и чрез парламентарните комисии ще питаме. Не може да похарчиш например половин милиард за зимно почистване, когато няма зима“, заяви Бойко Борисов. 

На въпрос има ли някакви опасения след делото срещу Васил Божков той каза, че не е получил нито стотинка от него. „Бил съм викан в Прокуратурата, дал съм показания”, обяви Борисов и допълни: „… дойдат ли избори Божков започва да говори. Не ви ли прави впечатление? Изведнъж беше свидетел срещу мен и Кирил Петков беше свидетел, когато бях премиер. Хайде да попитаме каква е връзката и как се намериха тогава в Дубай“, попита Борисов.