Борисов предаде властта на Стефан Янев

Днес премиерът Бойко Борисов предаде изпълнителната власт на избрания от президента Румен Радев служебен министър-председател Стефан Янев.

В 9:00 часа в присъствието на медии, президентът представи  структурата, състава и приоритетите на служебното правителство, на официална церемония в Гербовата зала на “Дондуков” 2, която започна с химна на България.

Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие. В него влизат хора от левицата, центъра и десницата, политически неутрални, професионалисти, доказани администратори и експерти, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство, личности от академичните среди. Той доказва онова, което за съжаление не беше постигнато в 45-ото Народно събрание – че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и “червените линии” помежду си и да се обединят около каузата за свободна и справедлива България“, каза президентът Радев.

Предстоят ни тежки месеци, тежко наследство и засилена съпротива от силите на статуквото. В тази обстановка пред служебния кабинет стоят важни задачи – да гарантира нормалното функциониране на държавата, да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрие истинската картина за състоянието на държавата, да направи първата крачка към укрепването на държавността, да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно,” заяви президентът.

В първото си изявление служебния министър-председател Стефан Янев заяви:

Аз съм човек, който не дава празни обещания, но залагам целия си авторитет, жизнения си опит, градени с години, за това, че ще работя почтено, при спазване на върховенството на закона и в интерес на обществото. Това ще очаквам и от назначените от президента служебни министри. Ще работим заедно за гражданите, ще работим в полза на гражданите, каза Янев, който благодари за доверието и добави, че да бъде служебен министър-председател е висока чест, но и огромна отговорност.

Мотото на служебния кабинет ще бъде почтеност, прозрачност и професионализъм, заяви Стефан Янев.

След изявленията на държавния глава и служебния премиер, министрите положиха клетва и подписаха клетвените листове.

Малко преди 10 часа министрите влязоха в сградата на Министерския съвет за официалното сдаване на властта. Церемонията по предаването на властта бе закрита за медиите, с обяснението за противоепидемичната обстановка.

В церемонията по приемственост в изпълнителната власт участваха досегашният премиер Бойко Борисов и новият служебен министър-председател Стефан Янев, както и министри от съставите на новия и стария кабинет.
Господин премиер, вашият избор, като отличен офицер и дипломат, заслужава поздравление“, каза Бойко Борисов, като се обърна към Стефан Янев пред министрите в Гранитната зала на МС


С много от колегите министри се познаваме добре. Има всички аргументи да имаме правилно, нормално, демократично предаване на управлението. Искам да отбележа, че дотук се стигна, след като нашето правителство изкара пълен мандат на управление, и ако партиите в парламента имаха вашия кураж и смелост, можеше сега това правителство да е нормално, с огромно мнозинство, и да вървим напред. Това не се направи и считам че не беше правилно. Ние изкарахме пълен мандат и с един месец отгоре. Надявам се да работим всички, ние опозиция и вие като управляващи, за благото на хората, за демокрацията и за честни избори“, каза Борисов.


Служебният кабинет с премиер Стефан Янев, което встъпва в длъжност от днес е второ служебно правителство, назначено от президента Радев от началото на мандата му. До сега в новата история на България сме имали пет служебни кабинета. Единственият президент, който не е назначавал служебен кабинет е Георги Първанов.

Служебните правителства са с ограничени правомощия. Основната им задача е да подготвят и проведат парламентарните избори.