Борис Джонсън: Ние плащаме по-високи сметки, а украинците плащат с кръв

Борис Джонсън: Ние плащаме по-високи сметки – а украинците плащат с кръв – така е озаглавил “Дейли телеграф” материала си за вчерашното посещение на Джонсън в Киев. Вестникът изтъква, че британският лидер е призовал сънародниците си да не се предават заради по-високите сметки за енергия и да не престават да подкрепят Украйна, защото, както е подчертал, това е цената на свободата.

Вестникът коментира, че Джонсън е казал това на фона на опасения, че галопиращите цени на енергоизточниците и повсеместната криза в Европа с поскъпването на живота може да отслаби решимостта на европейските правителства да помагат на Киев. Изданието цитира вчерашното изказване на френския президент Еманюел Макрон, че Франция прави “жертви”, призовавайки хората “да приемат, че това е цената на свободата”. Припомнени са и думите на лидера на италианската партия “Лига” Матео Салвини, който призова ЕС да преразгледа санкциите срещу Русия. Салвини може да бъде част от следващото правителство на Италия.

Русия планира да изключи Запорожката АЕЦ от енергийната мрежа, пише “Гардиън”. Русия е изготвила подробен план за изключване на най-голямата атомна електроцентрала в Европа от украинската електроразпределителна мрежа и присъединяването ѝ към руската, посочва вестникът и добавя, че това може да създаде катастрофален риск от повреждане на охладителните системи на централата.

“Гардиън” се позовава на интервю с директора на украинската държавна енергийна компания “Енергоатом” Петро Конин, който посочва, че планът, изготвен от руските инженери, трябва да се задейства при извънреден сценарий, предвиждащ прекъсване заради боевете на всички връзки на централата с украинската мрежа. По думите на Конин три от четирите основни връзки на централата с украинската мрежа и две от общо трите спомагателни вече са прекъснати заради боевете. Той изразява опасения, че Русия нарочно обстрелва тези връзки, за да създаде повод да задейства извънредния сценарий. Киев и Москва се обвиняват взаимно за обстрелите на централата, припомня изданието. Рискът за охлаждащите системи според Конин идва от това, че при превключване от едната мрежа към другата може да се окаже, че централата ще се окаже зависима от един-единствен източник на електричество, нужно за работата им, и то да се окаже недостатъчно.

Най-малко 22-ма души загинаха при руска атака срещу железопътна гара на връх Деня на независимостта на Украйна, пише “Индипендънт”. Изданието отбелязва, че нападението в град Чаплино е извършено, докато украинците по целия свят са отбелязвали националния си празник, и допълва, че Украйна е била подготвена за това, че в Деня на независимостта, на който се отбелязва годишнината от отделянето ѝ от Съветския съюз, може да има масирани обстрели.

“Индипендънт” се спира и на изненадващото посещение в Киев вчера на британския премиер Борис Джонсън по случай националния празник на Украйна и отбелязва, че по време на визитата си той е бил удостоен със записване на името му на така наречената Алея на храбростта в Киев, новоучредена награда, с която досега е удостояван единствено полският президент Анджей Дуда.

Украйна оцеля половин година, но войната вероятно все още дори не е преполовена, посочва “Вашингтон пост” в редакционна статия, посветена на конфликта в Украйна. Вестникът коментира, че тези шест месеца бележат края на началото на войната, и добавя, че никой не знае какво предстои. Украйна, пише изданието, е обявила намерение за контранастъпление, за да си върне стратегическия град Херсон, и е извършила успешни подривни действия в тила на руските войски, но все още 20 процента от територията ѝ е под руски контрол, а Киев изглежда не разполага с достатъчно сили да отблъсне Москва.

“Вашингтон пост” изтъква и важната роля, която е изиграла във войната западната солидарност в подкрепа на Украйна. Според изданието обаче слабото място на тази подкрепа е различната степен, в която тя се оказва от отделните страни, и отбелязва, че държави като Франция и Германия изостават в това отношение от САЩ, Великобритания, Полша и Норвегия, имайки предвид показателя брутен вътрешен продукт. Затова, за да има Украйна някакъв шанс да постигне успех в тази война, оглавяваната от Вашингтон западна коалиция трябва да реши този хроничен проблем веднъж завинаги, посочва изданието.

САЩ обявиха пореден пакет военна помощ за Украйна, пише “Уолстрийт джърнъл”. Изданието отбелязва, че той е на стойност 3 милиарда долара и е най-големият от началото на войната. Той включва осигуряването на още американска военна техника, както и на обучение за украинските военни за използването ѝ. Вестникът пише, че Вашингтон дори е решил да даде име на военната мисия в подкрепа на Украйна и да назначи генерал, който да я оглави.

Европа се превръща в глобален политически играч, гласи заглавието на статия във “Файненшъл таймс” на френския министър по европейските въпроси Лоранс Бон. Тя отбелязва, че кризата, предизвикана от руската инвазия в Украйна, е създала нови форми на сътрудничество между държавите членки на ЕС, като например в отбраната, които му позволяват да се превърне от икономическа в политическа сила на международната арена.