Британският вариант на вируса е по-опасен

Тази седмица наблюдаваме засилено разпространение на Ковид-19 в нашата страна. Според мнозина причината за това е в разхлабване на противоепидемичните мерки. Здравните власти в лицето на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов обясняват нарасналите случаи с разпространението у нас на т.н. британски вариант на вируса. Според тях в близо от 80% на взетите проби се открива този вирус.

Британския вариант на вируса бе открит преди около 6 месеца и в момента е разпространен в над 100 страни. Първоначално се твърдеше за него, че той е по-силно заразен и се разпространява с 40 до 70 процента по-голяма скорост от останалите варианти на вируса. Това се дължи на големия брой мутации на генетичния код на вируса, които са над 20. Всички те го правят много по-заразен. До скоро се смяташе се, че в протичане на заболяването няма съществени разлики с основния щам. Напоследък обаче се появиха твърдения във Великобритания, според които той причинява по-висока смъртност. За това съобщава dariknews.bg.

Според мащабно медицинско изследване обхванало близо 55 000 души и проведено във Великобритания, резултатите от което са публикувани в “Бритиш медикъл джърнъл”, британския вариант на вируса е довел до 50% по-голям брой на летален изход от болестта в сравнение с останалите варианти на вируса.

Според Робърт Чалън, университетски преподавател, тези данни заедно с бързото разпространение на вируса го правят много опасен и трябва да се вземат сериозни мерки.
На този фон днес наблюдаваме известно намаление на броят на случаите с Ковид-19 у нас в сравнение с вчера. Регистрирани са 2774 при направени 13 691 теста, показват данните от Единния информационен портал.

Общият брой на потвърдените случаи на заразяване с коронавируса у нас е 269 579. Активните случаи са 38 531.

Общият брой на хоспитализираните пациенти с коронавирус е 6395. Броят на пациентите в интензивни отделения е 501. Излекуваните за последното денонощие са 2531.

Поставените ваксинни дози са общо 309 145, от които 6995 за последното денонощие.