Британски войници се бият в Украйна. Чака ги съд.

Британски войници, снимка: pik.bg

Британските войници, които заминават да се бият в Украйна, ще бъдат съдени от военен съд, извежда в заглавие лондонският „Таймс“. По повод съобщенията, че известен брой войници са се отлъчили от частите си вестникът цитира министъра на отбраната Бен Уолъс, че те ще бъдат съдени за дезертьорство, когато се върнат.  Военните командири в кралството се опитват да заловят член на Кралската гвардия, за когото се твърди, че е напуснал службата си, за да защити Украйна от нападението на Русия, пише „Таймс“.

„Индипендънт“ посочва, че според министерството на отбраната „малък брой войници“ са пренебрегнали заповедите, за да отидат на фронтовата линия в Украйна. Вестникът отбелязва, че ако британски войник бъде пленен, Русия може да заяви, че Великобритания се е намесила във войната. 

„Телеграф“ цитира острата реакция на премиера Борис Джонсън по повод вчерашния руски удар по детска болница в украинския пристанищен град Мариупол. “Какво по-извратено от това да нападнеш уязвими и беззащитни”, каза той. Болницата е била поразена с “директен удар” и според съобщенията са били убити жени, деца и медици, а други са блокирани под развалините, пише вестникът.

Печатните издания в Обединеното кралство се спират и на заканата на премиера Джонсън, че Русия ще плати „максималната икономическа цена“ след военния удар по детската болница в обсадения Мариупол. Според съобщение на Даунинг стрийт “има още доказателства, че [руският президент Владимир] Путин действа с безогледно пренебрежение към международното хуманитарно право”. “Индипендънт” съобщава, че в предстоящата си днес реч пред Атлантически съвет във Вашингтон външният министър Лиз Тръс ще каже, че не трябва да се допуска агресията на Путин „да нараства необуздано“. 

Руските сили бомбардират украински градове, пречат на стотици хиляди цивилни да се евакуират и разрушават детска болница, а същевременно говорителят на Кремъл обвинява САЩ, че разпалва “икономическа война” срещу Русия, пише днес “Ню Йорк таймс”. Инвазията на Русия в Украйна донесе нещастие и за двете държави – разрушения и лишения за Украйна и затягане на хватката върху икономиката на Русия, констатира вестникът. В статията се посочва, че руските лидери, западните правителства и даже украинските командири са били изненадани от яростната съпротива срещу нашествениците, очакващи бърза капитулация. 

Тези дни Русия изпраща разнопосочни сигнали за това дали е променила целите си, продължава „Ню Йорк таймс“. В края на миналата седмица Путин каза, че продължаващата съпротива „повдига въпроса за украинската държавност“, което е странно предвид предишните му твърдения, че Украйна е измислена държава и трябва да бъде присъединена към Русия. Вчера обаче говорителката на външното министерство в Москва Мария Захарова заяви, че Русия не възнамерява „да окупира Украйна, да унищожава нейната държавност или да сваля нейното правителство“, пише нюйоркското издание. 

Коментар във „Вашингтон пост“ заключава, че САЩ правилно възразяват срещу предложението на Полша да предостави на НАТО свои изтребители „МиГ-29, които да бъдат използвани от Украйна. Според вестника този ход ще донесе скромна полза на бойното поле, но ще увеличи риска от разрастване на войната.