БСП открива изборната кампания на 12 юни в София

Снимка: Пресцентър на БСП

Коалиция „БСП за България” регистрира листите си за участие в предстоящите избори на 11 юли за Народно събрание във всички районни избирателни комисии в страната, съобщиха от пресцентъра на Българската социалистическа партия.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е водач на листите във Варна и в 25 МИР в София. Другите две листи в София се водят от Христо Проданов и Георги Свиленски. Коалиционният партньор Георги Кадиев в водач в Стара Загора.

БСП смени 11 водачи на листи в сравнение с предишният вот. За тези избори те се коалираха с АБВ и партия „Нормална държава” на Георги Кадиев.

Съгласно изтегления днес жребий от Централната избирателна комисия коалиция “БСП за България” ще бъде в избирателната бюлетина под номер 4.

Коалицията предвижда официално откриване на предизборната си кампания на 12 юни от 11.00 ч. пред Народния театър „Иван Вазов” в София. На откриването са поканени да присъстват всички кандидати за народни представители от голямата лява коалиция в цялата страна.

 Сериозно подмладяване има сред кандидатите за народни представители. Средната възраст на участниците в листите на „БСП за БЪЛГАРИЯ” в 31-те МИР-а в цялата страна е 47 години. Най-младите листи на коалицията са в Плевен със средна възраст 38 г., в Перник – 39 г., Габрово – 40 г., Силистра – 41 г., Кюстендил и София-област със средна възраст по 42 г. Най-младият водач на листа на „БСП за БЪЛГАРИЯ” е Петя Михалевска в Смолян. 

В листите са включени доказани специалисти в сферите на здравеопазването, икономиката, образованието, финансите, голям брой юристи и експерти от различни области на обществения живот.

Средната стойност на представителство на жени в листите на „БСП за БЪЛГАРИЯ” в страната е над 30 %. Най-голямо присъствие нежният пол има в листите на коалицията във Велико Търново и Смолян (по 63 %), следвани от Кърджали (50 %), Кюстендил (50 %), Разград (50 %) и Русе (47 %).

БСП ще проведе национален събор и закриване на кампанията на 3 юли 2021г. (събота) на “Историческа поляна” под връх Бузлуджа. Това реши Изпълнителното бюро на БСП.

На събора на Бузлуджа ще се отбележи тържествено 130-та годишнина на Българската социалистическа партия, като в честването ще се включат членове и симпатизанти на БСП от цялата страна.