Българин в неизвестност след земетресенията в Турция

Снимка: Ройтерс

В пострадалия от земетресението в Турция град Искендерун има безследно изчезнал българин, като спасителните работи продължават и все още с него не е установена връзка. Той е с двойно гражданство, заяви посланикът на България в Турция Ангел Чолаков пред български журналисти в град Адана, Южна Турция. Към този момент няма информация за други пострадали български граждани.

България беше първата държава от Европейския съюз, която откликна на апела за оказване на спешна помощ за спасяване от драматичното земетресение в Турция, каза посланикът. Той посочи, че в късния следобед (вчера) са пристигнали два самолета Спартан с 15 души от аварийната дирекция към Столична община, екип от четирима лекари от Военно-медицинска академия, две линейки с висока проходимост, а в 2:30 вечерта са пристигнали още два самолета Спартан със спасители и кучета.

Посланик Чолаков каза, че в момента Адана е един от градовете с най-малко разрушения, като в населеното място има единайсет разрушени сгради, жертвите са около 60, а ранените са около 850.

Първите екипи – общо 19 души, моментално след пристигането си заминаха за обектите, в момента се работи на два обекта в района на Адана. Най-големите разрушения са в Пазарджък, Кахраманмараш и Газиантеп, изтъкна Чолаков.

Той посочи, че атмосферата в Турция вчера е била драматична, като хората са уплашени и тъжни, но същевременно имат пълно доверие на властите си.

Служебният министър на външните работи Николай Милков съобщи, че роднините на изчезналия са отишли на място и консулската ни служба е във връзка с тях. Близките му се надяват, че човекът е жив. Има редица хора, които са извадени изпод руините и са настанени в болница, част от тях не са идентифицирани и надеждата е, че той е между тези неидентифицирани хора, които са в болницата, обясни министърът и добави, че това може би ще бъде разбрано в рамките на днешния ден.

Понеже има редица турски граждани, които се намират на територията на трети страни и искат да се върнат Турция, за да окажат помощ на свой близки, в някои държави, както това е в посолството ни в Скопие, нашите консулски служби работят със силно увеличено работно време, за да могат да издават транзитни визи на тези турски граждани, които искат да се върнат там“, обясни министърът.

Николай Милков изказа съболезнования на близките на загиналите от земетресението в Турция и пожела възстановяване на ранените. Той добави, че вчера е изпратил телеграма до турския си колега Мевлют Чавушоглу.

България много бързо успя да окаже помощ на Турция, отбеляза Милков и добави, че са извършени три полета на самолети „Спартан“.