“Български възход” е името на партията на Стефан Янев

Снимка: 24chasa.bg

Бившият служебен министър -председател  и доскорошен министър на отбраната Стефан Янев обяви в профила си във Фейсбук името на политическата формация, която създава със съмишленици – “Български възход”. 
“Дойде времето да заявим ясна и категорична позиция относно нелеката ситуация, в която се намира страната ни, както във вътрешнополитически план, така и с оглед на сложната геополитическа обстановка. Всички ние трябва да дадем тази оценка, като граждани и българи, с ясното съзнание за историческата отговорност, която носим за бъдещето на България и на идните поколения”, заявява Янев.

По думите му за никого не е тайна, че страната ни се намира в дълбока криза, криза, която намира своите проявления във всяка една сфера от обществено-икономическия живот.

“Изправени сме пред демографска катастрофа, която се явява основна заплаха за националната ни сигурност, застрашавайки самото физическо съществуване на българската държава”, посочва бившият служебен премиер. 
Според него икономиката не функционира пълноценно. Няма предвидимост по отношение на правилата. Липсват подходящи условия за развитие и реализация на частната инициатива. Доходите продължават да бъдат унизително ниски, а високите нива на инфлация ги обезценяват още повече, допълва Стефан Янев. Той посочва, че ставаме все по-бедни, а животът – все по-скъп.
По думите на Янев социалната система е пред колапс, здравеопазването остава недостъпно за много български граждани, които на практика са лишени от медицинска грижа, а образователната система е неефективна и функционира хаотично, като продължава да е напълно неадекватна на изискванията на икономиката и бизнеса.
Той заявява, че корупцията е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната, а корупционната среда подкопава политическата ни система, устоите на нашата демокрация, като я прави неработеща и неефективна. България се намира в почти постоянна политическа криза от години, смята Стефан Янев. 
“Страната ни се нуждае от нова перспектива, от нов модел на политическа комуникация и взаимодействие, от постигане на широко обществено съгласие по ключови национални приоритети и цели. Изправени пред всички тези предизвикателства, ние вече не можем да стоим безучастно! Време е да се събудим. Време е, в качеството ни на активни граждани, да поемем отговорност за съдбата на собствената ни нация и държава. В тази връзка, аз и група мои съмишленици, решихме да поставим началото на нова политическа формация, която нарекохме „БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД“!”, съобщава Стефан Янев. 
Инициативният комитет на ПП „Български Възход“  ще бъде свикан на 05.05.2022 г. от 10:30 часа в конферентната зала на „Гранд Хотел София“. Ще бъде приета учредителна декларация, в която ще залегнат основните принципи и цели на  формацията, като това по същество ще представлява първото действие по учредяването на ПП „Български Възход“, предхождащо провеждането на учредително събрание, което ще да бъде свикано в рамките на законоустановения срок.
“Нашата кауза е за повече справедливост, за истинска демокрация, за суверенитет и национално достойнство! Нашата кауза е България! Можем да успеем само заедно”, заявява Янев. 

Източник: БТА