Развяха българския флаг на 111-метровия пилон в Рожен

Снимка: ФБ Симеон Караколев

Днес развяха българския полон на 111-метровия пилон в Рожен. Успешно приключиха тестовете за издигане на знамето в Родопите, съобщиха от Фондация „Наследство в бъдещето“. Техническите проби бяха в продължение на три дни в различни часове и метеорологични условия. Оптималното издигане на трибагреника с площ от 1110 кв. м. до върха на пилона е с продължителност между пет и седем минути.

Официалното издигане на националния флаг на Република България на 111 метра височина ще бъде в 21:00 часа на 13 юли, ден преди началото на Роженския събор. Съборът ще се проведе през следващите три дни, от 14 до 16 юли.

Празничната програмата за откриването на монумента на българското знаме на 13 юли ще започне в 18:00 часа с изпълнения на фолклорните ансамбли „Родопа“ и „Тракия“. В тържествения спектакъл от 19:00 часа ще бъдат вплетени исторически картини, части от „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, стихове на Христо Ботев, Иван Вазов и Петко Славейков, песни за България в изпълнение на бесарабската българка Лилия Семкова, Християна Лоизу и Хор „Ваня Монева“. Специална програма, посветена на българското знаме, от 20:00 часа ще представят Гвардейският представителен духов оркестър и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили. Лили Иванова ще изнесе концерт на церемонията по откриване на Паметника на обединението.

Националният флаг ще бъде внесен от 300 доброволци – гайдари и членове на клубовете на Национално дружество „Традиция“, „Родолюбие“ и „Бага-Тур“. След издигане на знамето вечерта ще продължи с шоу-заря, изпълнение на „Моя страна, моя България“ от деца с български произход от Молдова, Румъния, Украйна, Македония, Албания, както и деца от България на възраст между 7 и 11 години. Ще има и българско хоро, съобщиха още от фондацията. 

На 19 юни от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщиха, че поземленият имот, където се строи 111-метровият Пилон „Рожен“ не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии. Проверката беше направена от експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Смолян по сигнал на „Сдружение за дива природа Балкани“. Защитена местност „Рожен“ отстои на около 0,9 км по права линия на изток от обекта, както и не попада в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близко разположената защитена зона BG0001030 „Родопи Западни”, отстои на около 4,58 километра, се посочва в становището на РИОСВ – Смолян.

Монументът на българското знаме е посветен на две бележити годишнини – 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Височината на пилона символизира територията на България от 111 хил. кв. км. В основата му има плоча с гравирани завети от 28-те административни области на страната и капсула на времето с послания към бъдещите поколения. Инициативата  за извисяване на националния флаг на Роженските поляни е на Фондация „Наследство в бъдещето“, а проектът се реализира чрез Национална дарителска кампания „България заслужава!“, под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Медийни партньори в проекта са Българската телеграфна агенция, Българската национална телевизия, Българско национално радио, вестник  „24 часа“, вестник „Труд“ и др.