Бюджетът на държавата със сериозни проблеми

Асен Василев

Снимка: БГНЕС

Днес министърът на финансите Асен Василев даде брифинг, в който представи информация за състоянието на бюджета.

Според него е трябвало да се актуализира бюджетът, а не да се дърпат средства от различни пера заради COVID-кризата.

До 14 май от централния бюджет са изхарчени 1,164 млрд.лв. От буфера са взети 283 милиона лева. От бюджета на Министерство на финансите са взети 22 милиона лв. 810 милиона лева са за непредвидени разходи чрез преструктуриране. 509 милиона лева от централния бюджет са непредвидени разходи чрез преструктуриране. 283 милиона лева от буфера и 22 милиона лева от Министерство на финансите също са непредвидени. Бюджетът към началото на май месец вече има сериозни проблеми, защото са се покривали нуждите на бизнеса, здравеопазването, подпомагали са се пенсионерите“, отбеляза Василев.

Министърът разкритикува предишните управляващи като заяви:

Вместо бюджетът да се актуализира, когато през март става ясно, че ще трябва мерките да се продължат, той не се актуализира, а започват да се дърпат всички възможни буфери и пера, в това число за да се покрие част от мярката 60/40 през май. Още преди ние да влезем като правителство, вече започва да се дърпа от пера, които не са предвидени за тази цел”, каза той.

 Aктивно се работи в момента, за да се подпомогнат различните бизнеси, обясни министърът.

Това, което успяхме да направим е да намерим буфери по различните министерства, така че да се намалят разходите основно за персонал на министерствата, с които да се подпомогне мярката на пенсионерите за следващите месеци”, допълни той.

Бизнесите, които разчитат на туристи от чужбина, са най-силно засегнати заради все още неуточнените правила за влизане в държавата“, посочи Василев.

Относно вчерашното писмо на ресторантьорите, министърът заяви, че всеки, който е кандидатствал, си е получил парите. Той уточни, че сега има заведения с по-високи доходи от тези през 2019 година.

Заедно с Министерството на туризма успяхме да намерим средства от централния бюджет, с които да се направи една програма, която да вдигне заетостта в туризма, а в същото време да има и силен социален ефект“, обясни още министър Василев.