Собственикът на “Вагнер” обвини в измяна руските военни командири

Собственикът на руската частна военна компания “Вагнер” обвини днес руския министър на отбраната и началника на генералния щаб, като твърди, че те лишават бойците му в Украйна от боеприпаси, което според него е опит за “унищожаване” на силите му, предаде Асошиейтед прес.

Евгений Пригожин, милионер с близки връзки с руския президент Владимир Путин, говори в емоционално аудиоизявление, разпространено от негови говорители. Пригожин заяви с повишен тон, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу и началникът на генералния щаб Валерий Герасимов раздават “наляво-надясно” заповеди да не се снабдява компанията “Вагнер” с боеприпаси и да не бъде подкрепяна по въздух. Силите му участват активно в тежките боеве в източната част на Украйна.

Това “може да се оприличи на държавна измяна точно сега, когато “Вагнер” се бори за Бахмут, губейки стотици свои бойци всеки ден”, каза Пригожин с повишен глас.

Твърденията на Пригожин не могат да бъдат потвърдени и руската армия все още не е коментирала въпроса.

Милионерът и бойците му от седмици твърдят, че руската армия не ги снабдява с достатъчно боеприпаси, докато Вагнер е в ожесточена битка за Бахмут, град с ключово значение в окупираната Донецка област в източната част на страната.

Емоционалните изказвания на Пригожин и бойците му отразяват дълго тлеещите напрежения между частната компания “Вагнер” и руската армия. “Вагнер” има неясен юридически статут, тъй като руският закон не позволява частните военни компании, отбеляза Асошиейтед прес.

Междувременно Ройтерс съобщи, че Украйна е разменила няколко духовници от Украинската православна църква, която има исторически близки връзки с Москва, за заловени от Русия украински войници.

Единият духовник е бил разменен за 28 украински войници, съобщава единият от украинските представители.

“Това е човек, който работеше за врага”, каза Олексий Данилов, секретар на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана, в интервю за Ройтерс, като поясни, че освободеният духовник е много ценен за руснаците човек.

Андрий Юсов, говорител на военното разузнаване на Украйна, потвърди, че и преди е имало такива случаи, но не уточни колко пъти е имало такива размени.