ЧВК “Вагнер” е превзела село до Бахмут

Соледар

Снимка: БГНЕС

Близкият до Кремъл олигарх Евгений Пригожин обяви, че основаната от него частна армия “Вагнер” е превзела украинското село Красна Хора, което се намира в покрайнините на Бахмут, в източната част на Донецка област.

Руските сили, подсилени от частни наемници, от месеци се опитват да превземат Бахмут заради близостта му до няколко важни магистрали и възможността да бъде използван за атаката срещу други украински градове.

Междувременно руското Министерство на отбраната съобщи, че руските войски са успели за 4 дни да напреднат с 2 км по западно направление на фронта в Украйна. В съобщението обаче не става ясно за коя част от фронтовата линия става дума и тази информация няма как да бъде удостоверена по независим начин, отбелязва Ройтерс.

С наближаването на годишнината от началото на непредизвиканата инвазия на Москва на 24 февруари наблюдатели очакват, че руският президент Владимир Путин ще иска да подчертае успех на бойното поле. Той ще отправи годишната си реч за състоянието на нацията на 21 февруари.

В интервю, цитирано от Асошиейтед прес, Евгений Пригожин каза, че на Русия могат да ѝ трябват от 18 месеца до 2 години само, за да си осигури контрола над региона Донбас. По думите му войната може да продължи дори три години, ако Москва реши да завземе още по-големи територии в Украйна.

В последните месеци Пригожин се превърна в един от изявените критици на командването на руската армия. Той нарече руския генералитет „клоуни“.

Пред Ню Йорк таймс известният политолог Сергей Макаров каза, че заради критиките си срещу армията Пригожин е бил отрязан от достъп до всички контролирани от Кремъл медии. Това включва не само държавните телевизии, но и останалите издания, контролирани от властта. В социалните мрежи дори се разпространява документ, в който Министерството на отбраната е отправило молба да не бъдат споменавани Пригожин и действията му около войната, пише Москоу таймс.

С началото на войната Пригожин се сдоби с допълнителна популярност и власт основно заради контрола над групировката „Вагнер“. Официално групировката не е вписана в регистрите на правоприлагащите органи и регистъра на юридическите лица в Русия, а бойците ѝ са неизвестни. “Вагнер” набираше войници сред руските затворници с обещание за помилване. Пригожин дълги години отричаше да е свързан с „Вагнер“ и едва през септември 2022 г. призна, че е основал групировката.

Източник: Свободна Европа