“Вагнер” вербува украински затворници

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Частната военна компания “Вагнер” набира в редиците си затворници украински граждани, които по време на войната са били насилствено прехвърлени в места за лишаване от свобода на територията на Русия, съобщи украинското военно командване.

Според него това се случва особено активно в района на Краснодар. Става дума предимно за хора, които излежават присъди за тежки криминални престъпления.

“Мнозинството от украинските затворници са недоволни от принудителното преместване и от презрителното отношение на руските затворници към тях”, се казва в изявлението на Генералния щаб на украинските въоръжени сили.

Както е известно, частната армия “Вагнер” на близкия до Кремъл бизнесмен Евгений Пригожин, която воюва паралелно с руската армия в Украйна, отдавна вербува руски затворници. След изтичане на 6-месечния договор, който подписват, те получават амнистия. Така на свобода излизат рецидивисти, извършвали убийства. Ако някой от тях обаче откаже да се бие преди изтичане на договора, е убит за назидание. За това потвърди бивш командир от “Вагнер”, който избяга в Норвегия, поиска убежище и е готов да свидетелства.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че в Донбас е свален руски щурмови самолет Су-25.

“Днес украинските отбранителни сили в Донецка област свалиха още един вражески самолет”, се казва в изявлението във Фейсбук.

Не се уточнява къде точно е станало това, но Генщабът добавя хаштаг на град Бахмут, където от дълго време се водят тежки боеве заради непрестанните опити на руските сили да го превземат. В момента това е една от най-горещите точки на войната, където се дават стотици жертви.

Германия ще предаде свои танкове Леопард 2 на Украйна, съобщи изданието Шпигел във вторник вечерта. Новината идва след дълга съпротива на Берлин да помогне с част от своите машини на Киев.

Променената позиция на Германия съвпада със сходна новина, разпространена във вторник вечерта от Ройтерс – че САЩ също ще преразгледат своята съпротива за предоставят на Украйна свои танкове M1 Abrams. Агенцията се позовава на два неназовани източника. Според тях официалното съобщение на Вашингтон може да дойде още тази седмица.