Започва ваксинирането на деца от 5 до 11 години

Ваксиниране на деца, снимка: bntnews.bg

Ваксините за деца пристигнаха в страната ни вчера, като 18 хиляди са в София и по 12 хиляди – в регионалните здравни инспекции в Пловдив и във Велико Търново. Ваксините срещу COVID-19 за деца ще се поставят в 68 пункта в страната. Това съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Ваксината, която вече е доставена в България, е за деца във възрастовата група 5-11 год. При интерес от родителите, ще бъдат разкрити още пунктове.

Ковид ваксина за деца

 Ковид ваксината за деца е педиатрична, с променен състав от гледна точка на съдържанието на антиген и три пъти по-малко микрограма в доза от активното вещество, обясни той. По думите му при трикратно по-малко съдържание тя дава същия ефект както при възрастните. Флаконите са 10-дозови, което ще наложи да се групират децата, така че да се съберат 10 и тогава да се отвори флаконът. Това е и причината ваксинирането да се прави не във всички ваксинационни центрове, а във всяка област ще има точно определени места, допълни Кунчев. Той препоръча родителите, които желаят да ваксинират децата си, предварително да запишат час.
Няма разлика в прилагането на ваксината – инжектира се в ръката. За момента не обсъждаме бустерна доза ваксина за децата, защото са необходими повече данни, които се очакват от другите държави, в които този процес ще бъде по-интензивен и ще бъдат обхванати много повече деца, добави още Кунчев.

Къде ще се поставя ваксината за деца?

В София ваксинирането на деца ще се извършва в болница “Пирогов”, в болница “Св.Анна”, в Специализираната болница за активно лечение по детски болести “Проф.Иван Митев” и в диагностично-консултативния център на болница “Софиямед” в ж.к. “Люлин”, посочи началникът на отдел “Надзор на заразните болести” в Министерството на здравеопазването д-р Кремена Пармакова.

Преди поставянето на ваксина родителите трябва да информират за общото състояние на детето, след което то ще бъде прегледано и от педиатър, уточни тя. Останалите пунктове, в които ще се ваксинират деца, ще бъдат обявени на интернет страниците на регионалните здравни инспекции, като се предвижда ваксинации да могат да се правят и извън областните градове. След завършване на ваксинационния курс, на детето ще бъде издаден сертификат, каза още д-р Пармакова. По думите й за прилагането на ваксината няма да се изисква разрешение от двамата родители, а само от този, който заведе детето.