Валентин Златев ще строи петзвезден хотел в Танзания

Валентин Златев и Николина Ангелкова в Танзания, снимка: eturbonews.com/

Бившият главен изпълнителен директор на „Лукойл България“ Валентин Златев ще строи луксозен петзвезден хотел в Танзания. Това става ясно от информация на Global Travel Industry News, цитирана от в. „19 минути“ и “TravelNews”. Той ще бъде под бранда на германската хотелска верига „Кемпински“ (Kempinski), като за неговото изграждане ще бъдат инвестирани 72 млн. долара. От информацията става ясно, че делегация от български инвеститори е посетила Танзания. От снимките се вижда, че в нея влизат Валентин Златев, Лъчезар Тодоров, изпълнителен директор на „Тера Тур Сервиз“ (туристическата компания на Златев) и бившият министър на туризма Николина Ангелкова.

Делегацията се е срещнала в края на септември с министъра на природните ресурси и туризъм на Танзания д-р Дамас Ндумбаро в столицата Дар ес Салаам и с Кътбърт Нкубе, председател на Африканския съвет по туризъм (ATB). Делегацията е била водена от Аюб Ибрахим, който е главен изпълнителен директор на международната конференция по туризъм и инвестиции Мавриций – Великобритания.

Строителството на Kempinski resort трябва да започне през януари 2022 г. Той ще се намира в Тарангире в Северна Танзания, където са езерото Маняра и парковете за диви животни Нгоронгоро и Серенгети. От българската компания „Тера Тур Сервиз“ съобщиха пред TravelNews, че ще дадат повече информация за посещението и проекта, но до момента няма такава. Не е ясно като каква в делегацията е участвала бившият министър на туризма Николина Ангелкова, която беше уволнена от третия кабинет на Бойко Борисов. Също кой е платил нейните разходи по пътуването. Ангелкова не коментира темата пред TravelNews.

Делегацията от България е посетила още Националния колеж по туризъм на Танзания, който допринася за обучението на ключовите кадри, които в момента играят важна роля в стимулирането на икономическия растеж в туризма на страната.

Валентин Златев е сред най-големите хотелиери в България. Компанията “Тера Тур Сервиз” е собственост на “Агрохолд” АД и се управлява от баща му Васил Златев. Тя е собственик на хотелите Riu Pravets Resort в Правец и на морето Riu Helios Bay в Обзор, SUNEO Helios Beach в Обзор, Riu Helios, Riu Helios Paradise, Riu Palace Sunny Beach в Слънчев бряг. Наскоро компанията обяви, че прекратява сътрудничеството си с международната хотелска верига за управление RIU. “Тера Тур Сервиз” е собственик още на хотел „Хаят Риджънси София“.