Вежди Рашидов напуска Парламента, очаква се реакцията на двама зам.-председатели на НС

Снимка: БТА

Във връзка със създалата се ситуация подавам оставка и като народен представител в 49-тото Народно събрание  и напускам партия ГЕРБ и политиката, заявява Вежди Рашидов в съобщение до медиите. 

Напомняме, че той вече подаде оставка като председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. 

Оставките му бяха поискани от Парламентарната група на ГЕРБ – СДС и от ПП-ДБ заради негови думи за жените, претърпели насилие, казани по време на почивката на извънредното заседание на парламента, на което бяха обсъдени и приети промени в Закона за защита от домашно насилие.  Думите на Рашидов за жените, претърпели насилие станаха обществено достояние, тъй като микрофоните на председателското място в Народното събрание се оказаха включени.

Оставката на Вежди Рашидов е важна гражданска победа, коментира Георги Георгиев от сдружение БОЕЦ, организатор на днешния протест пред Народното събрание. Без гражданския натиск онзи ден, вчера, това нямаше да се случи, смята Георгиев.

Граждани се събраха на протест пред Народното събрание с искане за оставката на Вежди Рашидов като депутат. Протестиращите настояват политическите сили да реагират и на действията на двамата заместник-председатели на парламента Росица Кирова и Никола Минчев, пред които Рашидов е изрекъл непремерените си думи по отношение на жените, жертви на насилие. 

Събралите се поискаха и оставката на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов заради случаи на насилие в системата и шествието се отправи към МВР.

Очакваме незабавно реакцията на партиите във връзка с  поведението на Никола Минчев и Росица Кирова, посочиха още от БОЕЦ. Да чуем първо реакциите на политическите сили, тяхното отношение, дали те ще поискат оставките на двамата заместник-председатели, както и дали самите Кирова и Минчев ще се извинят, ще си подадат оставките и след това ние ще обявим своите действия, допълни Георги Георгиев.

В момента, в който Вежди Рашидов изрече тези думи, до него имаше двама зам.-председатели на парламента – Никола Минчев и Росица Кирова, никой не реагира на секундата тогава и чак когато разбраха, че думите му са излъчени в ефир, тогава се възмутиха, отбеляза представителят на протестиращите. И добави, че никой не е поискал тогава оставката на Рашидов като депутат, а гражданите са реагирали.

От сградата на парламента представителите на БОЕЦ се отправиха към МВР, за да поискат и оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, с когото вчера са имали среща, по думите на Георгиев. Те настояват министърът да се оттегли от поста заради случаи на насилие спрямо жени от системата на МВР от техни началници, както и заради някои  назначения на висши ръководни длъжности и несправяне на полицията с насилието. Идеята на срещата вчера е била да запознаят новия министър с конкретен случай и да поискат съответните действия.