Версиите за катастрофата на самолета на Пригожин

Мъж поднася цветя пред снимките на Евгени Пригожин и Дмитрий Уткин в Новосибирск, снимка: Ройтерс

Каруцата отново е пред коня. Веднага след съобщението, че Евгений Пригожин е загинал в самолетна катастрофа се появиха десетки хипотези как точно го е убил Путини и какво влияние ще окаже смъртта на лидера на частната армия “Вагнер” на руската армия.

Основните версии за самолетната катастрофа са две, като те посочват външни причини за инцидента.

Ето версиите:

  • Самолетът е паднал заради взрив на борда;
  • Самолетът е паднал, защото е бил свален от противовъздушна отбрана.

Събрахме тезите на петима военни експерти и на две организации, които анализират военни събития по открити източници, снимки и видеа. Сред тях не открихме хипотезата за „обикновена“ авария.

Преди да продължим, нека напомним

Евгений Пригожин е в основата на два големи елемента от политиката на Путин – разпространяването на дезинформация чрез „фабрики за тролове“ и войната в Украйна чрез участието на паравоенната групировка „Вагнер“. Той е близък на руския президент от години.

Според Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални Пригожин е довереното лице на Путин с 20 млрд. долара в джоба. За руската медия „Проект“ (днес в изгнание) той е „момчето за мръсни поръчки“ и „личен садист на Путин“.

На 23 юни “Вагнер” вдигна бунт срещу военното ръководство на Русия, без да обвинява в нищо президента Путин. Групировката не довърши бунта си, но успя да превземе голям град и да стигне до 200 км от околовръстното шосе на Москва. По пътя си „Вагнер“ не срещна съпротива.

Това представи властта на Путин като слаба, а Русия – като незащитена страна. Западните издания написаха, че Путин е бил публично унизен от това и предричаха тежка съдба за Пригожин, вече наречен „предател“ от руския президент. Христо Грозев от разследващия сайт „Белингкат“ прогнозира, че Пригожин ще бъде убит до 6 месеца.

Путин публично разоръжи „Вагнер“ и паравоенната групировка сякаш спря да съществува, но преди дни Пригожин разпространи видео, на което твърди, че се намира в Африка, и се държи така, сякаш няма проблем между него и руския президент.

Руският политолог Майкъл Наки (днес в изгнание) казва, че Пригожин не се е преструвал, а напротив – истински е вярвал, че отношенията му с Кремъл са закрепени и Путин му е простил. „Единственият въпрос е защо Пригожин е повярвал в това“, казва Наки.

Пригожин живее в свят, в който мафиотското отмъщение е правило, казва руският военен експерт Юрий Фьодоров (днес в изгнание). Той определя катастрофата със самолета на Пригожин като „сваляне на самолета“, а самия инцидент – като „мафиотски тип отмъщение [на Путин]“.

Но да видим фактите около катастрофата.

Версия номер едно – бомба на борда

Има данни за поне две събития, които сочат, че на борда на самолета може да е имало поставена бомба. Едното е в това, че в навечерието на полета самолетът е бил изпратен за ремонт. Това е разказала на свои близки стюардесата, която на 23 август загина в катастрофата.

Второто е в това, че според Телеграм канали, близки до „Вагнер“, на борда са били качени каси с алкохол, които не са преминали през проверка по сигурността.

Но техническите данни отклоняват вниманието в друга посока.

Версия номер две – самолет, свален от противовъздушната отбрана

Най-популярното видео от катастрофата е заснето от жена, живееща близо до мястото на инцидента. То показва две изображения в небето – бял „пушек“ на преден план, а далече отзад – падащия самолет.

Същественият елемент е белия „пушек“, защото се намира видимо далече от мястото на падането на самолета.

„Това са инверсионни следи от ракета на противовъздушната отбрана“, смята Руслан Левиев, създател на Conflict Intelligence Team (CIT), който анализира по открити източници военни събития. Той добавя, че такава следа не може да бъде оставена от преносим зенитно-ракетен комплекс, така че става дума за някое от другите средства на противовъздушната отбрана.

Жената, заснела видеото, говори, докато снима падащия самолет: „Два взрива имаше“. Тя казва това преди самолетът да се разбие и да произведе нов звук, подобен на взрив. За Левиев това отново е знак за изстреляна ракета, която произвежда не звук, подобен на свистене (както масово се смята), а звук, сравним с този на взрива.

Мъж, живеещ наблизо, също казва, че е чул „взривове“ преди да падне самолетът, но твърди, че те са били три.

Източник: Свободна Европа