Военен самолет МИГ-29 падна в района на Шабла

МИГ-29 илюстративна снимка

Спасителна операция на военноморските сили е в ход край Шабла, където български изтребител МиГ-29 е паднал по неизяснени причини по време на учение, съобщи Българското национално радио.

Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов потвърди за БНР, че се издирва пилота на машината. В търсенето са се включили и военни хеликоптери. По непотвърдена информация, пилотът не е успял да катапултира.

Самолетът МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч. по време на учението „Шабла 21“.

Това е станало при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на България.

Веднага е започнала операция по търсене и спасяване на пилота, която продължава и в момента, съобщиха от Министерството на отбраната. 

Служебният министърът на отбраната Георги Панайотов пътува към района. Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ е прекратено. 

Това не е първият инцидент с военни машини през последните години.

През 2017-а хеликоптер “Пантер” на ВМС пада във водите на Черно море по време на учение, загива един пилот.

През 2018-а военен хеликоптер Ми-17 пада край “Крумово”, Пловдив. 

Най-сериозният инцидент е през 2012 година по време на учение. Самолет МиГ-29 пада край Пловдив. Военните успяват да катапултират.

Инцидентът става само ден преди обявения ден за високопоставени гости.

 „Шабла – 21“ е национално тактическо учение с експериментални и съвместни бойни стрелби на формированията за противовъздушна отбрана на Българската армия с международно участие.

В него участват 1 500 военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции на България, както и формирования от САЩ и Сърбия. 

 България разчита само на старите съветски бойни самолети за да охранява небето си, въпреки членството в НАТО.

Поддръжката на МИГ-29 е много трудна и се осъществява от руската страна. И в момента руската корпорация „РСК МИГ” ремонтира наши самолети, по които има сериозно забавяне.

Въпреки, че ще получим 8 самолета F-16 Block 70 САЩ, старите руски самолети остават на въоръжение в армията.