Русия съобщи за унищожените военни обекти в Украйна

Снимка: dw.com

От началото на инвазията си руските войски са унищожили 2 911 обекта от военната инфраструктура на Украйна, заяви говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков, цитиран от руските информационни агенции. Той също така каза, че руската армия е поела контрола над редица квартали в обсадения южен украински град Мариупол. Ройтерс посочва, че агенцията не е била в състояние да провери истинността на изявлението му.

Генерал Конашенков посочи, че руските войски са унищожили 97 самолета, 107 дрона, 114 зенитни ракетни комплекса на украинската ПВО, 986 танка и други бойни бронирани машини.

Конашенков отново подкрепи твърденията на Русия за открити в документи на биологична лаборатория доказателства, че  Пентагонът е финансирал изследвания за създаване на механизъм за прикрито разпространяване на смъртоносни патогени, предаде ТАСС.  Генералът посочи, че американският проект на територията на Украйна целял изучаване на възможностите за пренасяне на патогени от мигриращите между Украйна и Русия птици. Днес за доказателства за откритите биологични лаборатории говори и външният министър на външните работи на Русия Сергей Лавров на пресконференцията в Турция.

Представителят на руското министерство на отбраната говори и за настъплението на силите на сепаратистката Донецка народна република (ДНР), като отбеляза, че части на нейните милиции са превзели няколко квартала в източните райони на град Мариупол.

Източник: БТА