САЩ обучават украински военни, а Великобритания изпраща танкове за Украйна

САЩ съобщиха, че е започнала разширена програма за бойно обучение на украинските сили в Германия в понеделник.

Целта е батальон от около 500 войници да бъде подготвен да се върне на бойното поле, за да се сражава срещу Русия в рамките на следващите пет до осем седмици.

Обучаваните войски са напуснали Украйна преди няколко дни по информация на председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили. Досега Пентагонът отказваше да каже кога точно ще започне обучението.

“Тази подкрепа е наистина важна за Украйна, за да може да се защитава сама”, каза Мили пред Асошиейтед прес. “И ние се надяваме, че ще успеем да я осъществим тук в кратки срокове”.

Мили планира да посети полигона Графенвьор по-късно през деня, за да се запознае отблизо с програмата. По негови думи В Германия се намира пълният набор от оръжия и оборудване, които украинските военни ще използват.

Обучението в така наречения общовойскови бой има за цел да усъвършенства уменията на украинските сили, така че те да бъдат по-добре подготвени да започнат офанзива или да противодействат на евентуални руски атаки.

Те ще се учат как по-добре да придвижват и координират в битка своите подразделения с размер на рота и батальон, като използват комбинирани артилерийски, бронирани и сухопътни сили.

Съединените щати вече са обучили повече от 3100 украински войници как да използват и поддържат определени оръжейни системи, включително гаубици, бронирани превозни средства и високомобилна артилерийска ракетна система, или HIMARS. Други западни съюзници също провеждат обучение за предоставените от тях оръжия.

Великобритания ще изпрати на Украйна в близките седмици рота от 14 танка Challenger 2, се казва в изявление на сайта на “Даунинг стрийт” 10. То идва, след като британският премиер Риши Сунак потвърди в събота в разговор с украинския президент Володимир Зеленски, че Обединеното кралство ще предостави допълнителна подкрепа за войната в Украйна.

Около 30 АС 90 – големи, самоходни артилерийски гаубици, управлявани от петима артилеристи, ще бъдат изпратени след танковете. Министърът на отбраната ще представи допълнителните детайли в понеделник в Камарата на общините.

Обединеното кралство ще започне да обучава военни от украинските въоръжени сили как да използват танковете и гаубиците в идните дни. Досега хиляди украински военни преминаха обучение във Великобритания в последните шест месеца.

Сунак има намерение да ускори британската дипломатическа и военна подкрепа за Украйна, за да може Русия да бъде изтласкана още по-назад и да се гарантира траен мир, се казва още в изявлението.