Войната в Украйна днес

Снимка: Ройтерс

Украинските сили продължават да напредват след изтеглящите се руските сили в околностите на Киев, съобщи британското военно разузнаване днес, цитирано от Ройтерс.

Съобщава се също, че руските сили са се оттеглили от летище Хостомел близо до столицата, което е обект на боеве от първия ден на конфликта, съобщи британското министерство на отбраната в редовен бюлетин.

„В източната част на Украйна украинските сили са осигурили ключов маршрут в източен Харков след тежки боеве“, добави министерството.

Червеният кръст подновява усилията си да евакуира цивилни в конвой от обсаденото пристанище Мариупол в събота, докато руските сили изглежда се прегрупират за нови атаки в Югоизточна Украйна.

Обкръжен от първите дни на петседмичната инвазия на Русия, Мариупол е основната цел на Москва в югоизточния украински регион Донбас. Десетки хиляди цивилни са в капан там с ограничен достъп до храна и вода.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) изпрати екип в петък, за да поведе конвой от около 54 украински автобуса и други частни превозни средства извън града, но те се върнаха, казвайки, че не могат да продължат.

„Те ще опитат отново в събота, за да улеснят безопасното преминаване на цивилни“, се казва в изявление на МКЧК в петък. Предишен опит за евакуация на Червения кръст в началото на март се провали.

Съветник на украинския президент Владимир Зеленски каза, че се надява на евакуациите в Мариупол.

„Мисля, че днес или може би утре ще чуем добри новини относно евакуацията на жителите на Мариупол“, каза Алексей Арестович пред украинската телевизия.

Русия и Украйна се споразумяха да създадат различни хуманитарни коридори по време на войната, за да позволят евакуацията на цивилни от градовете, и си размениха вината, когато евакуацията се провали.

Седем такива коридора бяха планирани за събота, каза вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук, включително един за хора, напускащи Мариупол с частен транспорт. След като не успя да превземе голям украински град след началото на инвазията на 24 февруари, Русия казва, че сега е изместила фокуса си на югоизток, където подкрепя сепаратистки сили от 2014 г.

В рано сутринта видеообръщение Зеленски каза, че руските войски са се придвижили към Донбас и силно бомбардирания североизточен град Харков.

КРИТИКА ОТ ПАПАТА

Войната уби хиляди, изкорени една четвърт от населението на Украйна и опустоши градове като Мариупол. Повече от 4,1 милиона души са избягали от Украйна от началото на войната, показват данни на ООН.

Русия отрича да е насочена към цивилни в това, което президентът Владимир Путин нарича “специална военна операция”, насочена към демилитаризиране и “денацификация” на Украйна. Украйна я нарича непредизвикана агресивна война, а западните страни наложиха широки санкции в опит да притиснат руската икономика.

Папа Франциск критикува Путин за инвазията по време на посещение на средиземноморския остров Малта. „За пореден път някакъв властник, за съжаление, уловен в анахронични твърдения за националистически интереси, провокира и разпалва конфликти, докато обикновените хора усещат необходимостта от изграждане на бъдеще, което или ще бъде споделено, или изобщо няма“, каза той.

В украинската столица Киев хората отново започнаха да купуват алкохол, след като кметът Виталий Кличко облекчи едномесечната забрана. Олена, психолог, която купуваше бира в супермаркет, каза, че това не означава, че хората са забравили войната. “Ние просто подкрепяме страната си по този начин. Никой няма да е по-добре, ако сме депресирани, без да правим нищо”, каза тя. „Щастлива съм, защото от две седмици се разхождам с мисълта „Искам бира““, каза тя, усмихвайки се.

РАКЕТНИ УДАРИ

Русия описа изтеглянето на силите си близо до Киев като жест на добра воля в мирните преговори. Украйна и нейните съюзници казват, че руските сили са били принудени да се прегрупират, след като са понесли тежки загуби. В ранните часове на събота руски ракети удариха градовете Полтава и Кременчук в централна Украйна, пише в онлайн публикация Дмитрий Лунин, ръководител на Полтавска област. Той каза, че инфраструктурата и жилищните сгради са били източно от Киев, но няма прогнози за жертви. Ройтерс не можа веднага да провери доклада. В района на Днепър в Югоизточна Украйна ракети поразиха инфраструктурно съоръжение, раниха двама души и причиниха значителни щети, каза в онлайн публикация Валентин Резниченко, ръководител на региона.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че високоточните ракети с въздушно изстрелване са извадили от строя военните летища в Полтава и Днепър.

Преди разсъмване, докато сирените прозвучаха из Украйна, украинските военни съобщиха за руски въздушни удари по градовете Северодонецк и Рубежне в Луганска област.

Проруските сепаратисти обявиха отцепили се републики както в Луганск, така и в Донецк, които Москва призна точно преди нахлуването си.

Украинските военни казаха също, че защитниците са отбили множество атаки в двете провинции в петък и че руските части в Луганск са загубили 800 войници само през последната седмица. Ройтерс не успя да провери тези твърдения.