Войната в Украйна доведе до дефицит и обедняване в Беларус

Снимка: dw.com

Срив на беларуската рубла, недостиг на лекарства в аптеките и на храни в магазините, наплив от желаещи да напуснат страната – ето какво се случва в Беларус след началото на руската агресия в Украйна.

Една от основните теми на хората в Беларус в последните дни е рязкото обезценяване на беларуската рубла, което започна веднага след нахлуването на руската армия в Украйна.

Обмяната на валута е затруднена

Ако в навечерието на руската инвазия едно евро се разменяше за малко по-малко от 3 беларуски рубли, на 5 март едно евро вече струваше близо 4 рубли. В същото време голяма част от обменните бюра не разполагат с евро и долари, а хората, които искат да обменят пари, са принудени първо да изчакат някой клиент да продаде валута, за да могат да я закупят след това.

Предприемач от Брест, на когото е нужна чуждестранна валута, за да изплаща заема си за оборудване, разказва за проблемите си: “Опитах се да купя 3000 евро в банката, в която имам сметка в рубли, но ми беше отказано. Сега трябва да търся в обменните бюра, но и там не продават, защото хората знаят, че курсовете на еврото и долара ще продължават да се качват.”

В магазините – напрежение и недостиг

Тъй като обмяната на валута в момента е силно затруднена, много хора в Беларус се опитват да защитят парите си от обезценяване, като се запасяват с дълготрайни стоки и дори с храни. Списъкът с най-предпочитаните продукти включва захар, брашно, овесени ядки и консерви. В някои магазини напливът е толкова голям, че продажбата на най-търсените храни е ограничена.

Асортиментът в магазините също е ограничен – липсват редица западни продукти, чиито доставки са затруднени, включително и поради затварянето на граници. Много стоки, с които хората в Беларус са свикнали, вече ги няма по щандовете: “Винаги купувам украинска сол. Обиколих всички магазини – не можах да намеря”, оплаква се пенсионерката от Брест Наталия Ивановна.

Там, където все още се продават вносни продукти, те са вече много по-скъпи. Това се отнася както за плодовете и зеленчуците, така и за техниката. Преди около седмица в Беларус можеше да се купи iPhone 13 за 2300 рубли. Междувременно струва 3100.

Проблем с лекарствата?

В последните няколко дни търсенето на някои медикаменти се е увеличило, но беларуското Министерство на здравеопазването твърди, че недостиг няма да има, защото Беларус поддържал сериозен резерв.

“Санкциите, наложени от ЕС и САЩ на Русия, не се отнасят до фармацевтичната индустрия и доставките на лекарства към Беларус няма да бъдат повлияни”, уверяват от министерството. Наличните в момента медикаменти щели да стигнат поне за година и половина.

В аптеките в Брест обаче гледат на тези уверения с известно съмнение. В една аптека фармацевтът, който тъкмо сменяше табелките с цените, призна пред ДВ, че му е останала само една-единствена опаковка Терафлу и скоро няма да има ново зареждане.

Опашки по границите

Ситуацията по граничните пунктове към държавите от ЕС също е сложна. Заради войната в Украйна по границите се трупат дълги опашки от чакащи автомобили. На 5 март през граничния пункт с Литва „Мядининкай“ са преминали 30% повече беларуски граждани, отколкото обикновено. А на границата с Полша опашките са от поне 100 автомобила.

Очевидци твърдят, че част от хората, които напускат страната, са мъже, които могат да бъдат мобилизирани в армията за участие във войната в Украйна. Беларуското Министерство на отбраната продължава да отрича, че се планира обща мобилизация. Сред чакащите на границата към Полша са и хора, които напускат Беларус с цялото си семейство, след като са получили предложение за работа от чуждестранна компания. Двама съпрузи от Минск, работещи в IT сферата, казват, че предпочитат да работят в Полша. Главата на семейството Сергей вярва, че там ще са в по-голяма безопасност, отколкото в родината си.

Източник: dw.com