Втори ден протест пред парламента

Снимка: КНСБ

За втори пореден ден на протест пред парламента излезнаха организирани от КНСБ държавни служители от разични ведомства. Протестиращите блокираха движението в района на парламента. Те опънаха дълго знаме, за да заградят жълтите павета от страната на храм-паметника “Александър Невски”. До това се стигна като израз на несъгласие с начина, по който от полицията казват да приведат протеста си, заяви вицепрезидентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Тодор Капитанов.

Работници и служители от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), “Национално тол управление” и Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР излязоха на протест пред служебния вход на парламента тази сутрин. Демонстрацията е организирана от КНСБ, която от вчера започна протестни акции с искане за по-високи доходи за работещите в обществения сектор.

Инж. Венелин Йорданов от “Националното тол управление” – сектор Монтана каза, че настояват за 30% увеличение на заплатите от 1 януари т.г. По думите му това са 7,5 милиона лева необходими средства. Има голяма събираемост на тол такси, а служителите във ведомството работят на 12-часов режим, сумарно работно време, “което предполага специфични условия на труд”. Заради акцията днес има полицейско присъствие. Капитанов заяви намерение на протестиращите да тръгнат към “Орлов мост”.

Поради голямата жега протестът приключи към 10 часа. Протестиращите успяха да раздадат на депутати своите писмени искания за по-добро заплащане. С тях разговаряха и народни представители от “Продължаваме промяната – Демократична България”.

Утре протестът ще е най-многоброен от досегашните ни акции. Ще протестират служителите на Националния осигурителен институт, Националната агенция за приходите, агенция “Архиви”, Българското национално радио и от сектор “Култура”. Паралелно с нашата протестна акция имаме покана за среща с всички парламентарни групи, за да представим допълнително нашите искания“, заяви за БТА вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов. 

Заради политическото многообразие в парламента не е достатъчно само една група да припознае искането, важно е крайното гласуване на второ четене в бюджета за 2023 г., посочи той и добави: “Ако не се случат нашите искания, не можем да гарантираме, че можем да овладеем социалното напрежение в страната“.

Първата протестна акция на КНСБ беше вчера, когато пред служебния вход на парламента се събраха работещи в Изпълнителната агенция “Борба с градушките”, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, Изпълнителната агенция по горите, както и служители в “Напоителни системи” и Селскостопанската академия.