Вулкан изригна в Исландия

Снимка: theguardian.com

Преди два дни е изригнал вулкан в Исландия близо до столицата Рейкявик след хиляди малки земетресения в района през последните седмици, съобщава The Guardian.

Червен облак озари нощното небе, след като изригването започна във Фаградалсфял в петък на около 40 км от столицата Рейкявик. В района е създадена зона за забрана на полети. Потоци червена лава могат да се видят от пукнатина в земята във видеозаписи, заснети от хеликоптер на бреговата охрана и публикувани в Twitter. Смята се, че цепнатината е с дължина около 200 метра.

Служителите на полицията и бреговата охрана охраняват мястото и хората са посъветвани да стоят далеч от района. Въпреки предупрежденията хора се отправят в подножието на вулкана.
Повече от 40 000 земетресения са се случили в района през последните четири седмици, огромен скок в сравнение с 1 000-3 000 земетресения, регистрирани всяка година от 2014 г. насам.

Вулканичната система Krysuvik, която няма централен вулкан, се намира на юг от планината Fagradalsfjall на полуостров Рейкянес в югозападната част на Исландия. Исландското международно летище Кефлавик, най-голямото в страната, и малкото риболовно пристанище Гриндавик са само на няколко километра, но районът е необитаем и не се очаква изригването да представлява опасност.

Вулканичните изригвания в региона са известни като изливни изригвания, при които лавата се излива постоянно от земята, за разлика от експлозивните, които бълват облаци пепел високо в небето и парализират въздушния трафик в Европа в продължение на седмици. Всички полети от и до летището обаче са спрени.
Според метеорологичната служба вулканичната система Krysuvik е неактивна през последните 900 години, докато последното изригване на полуостров Рейкянес датира от почти 800 години от 1240 година.
Регионът е под засилено наблюдение в продължение на няколко седмици, след като на 24 февруари в покрайнините на Рейкявик е регистрирано земетресение с магнитуд 5,7, последвано от необичаен брой по-малки трусове – над 50 000, най-големият брой от началото на цифровите записи през 1991 г. .

Разположена между Евразийската и Северноамериканската тектонични плочи, сред най-големите на планетата, Исландия е сеизмична и вулканична гореща точка, тъй като двете плочи се движат в противоположни посоки. Източникът на изригването е голямо тяло от разтопена скала, известно като магма, което през последните седмици се изтласка на повърхността, предизвиквайки земетресенията.