В Парламента се замерят с декларации

В днешният ден се очакваше гласуване в Парламента на предложения кабинет  на ПП”Има такъв народ”. Както още вчера стана ясно от изявлението на Слави Трифонов, кабинет няма да се гласува, поради липсата на подкрепа от партиите на протеста. За целта с волеизявление на предложения за премиер Пламен Николов официално бяха обявени  лични мотиви за оттеглянето на кабинета. С това той постави правен казус пред парламента за това необходимо ли е и какво решение да вземе НС.

Докато юристите умуват по този казус, партиите използваха времето да се замерят с политически декларации. Първи бяха ИТН и БСП, които по едно и също време представиха своите тези. Това стана възможно, тъй като ИТН прочетоха своята декларация в кулоарите на парламента.

Декларацията на “Има такъв народ” беше представена от заместник председателя на парламентарната група Виктория Василева.

Никога не са искали споразумение с ИТН. Доказаха го всички с взаимоизключващите се изисквания, които поставиха. Христо Иванов няма да се подпише под едно споразумение с Мая Манолова. Мая Манолова не иска да се подпише под едно споразумение с “БСП за България”. “БСП за България” не приема споразумение, подписано само от партиите на протеста. Всички заедно няма да подпишат общо споразумение и ако чуят дори за подписано двустранно такова, се оттеглят. Страхотен парламентаризъм, дами и господа!

Омаскарихте себе си! ИТН е кауза, която е много по-голяма от мен и моите колеги, и тя ще бъде жива. Време е някой да изхвърли боклука!”, заяви Василева.

В декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова призова партиите на протеста да седнат на разговори заедно със социалистите за оползотворяването на кризисния трети мандат и избягването на трети парламентарни избори. Нинова ги укори, че от вчера отново са започнали да издигат разделителни линии спрямо БСП и да извиват ръцете на президента на коя формация да връчи мандата.

„Казваме, че сме готови, ако президентът даде на нас третия мандат, да поканим всички без ДПС и ГЕРБ на разговори, да сложим 5-6 важни неща на масата, да започнем разговори служебните министри дали са съгласни да участват в редовно правителство”, заяви Нинова.

За съставяне на експертен кабинет с кратък хоризонт на действие от 6 до 8 месеца в третия мандат се обяви председателят на ПГ на “Изправи се БГ! Ние идваме!” Мая Манолова в декларация от парламентарната трибуна. Тя обвини ИТН, че прави заложник българските граждани, които не желаят трети поред парламентарни избори.

 “Тази декларация е повече призив – стига прищевки, стига небивалици и излагане пред хората! Стига шоу и излъчване на министър-председатели с телевизионни кастинги. Никой тук да не се обърква, че това е реалити формат, че това е социален експеримент с българските граждани, че това е “телевизорът прави силата”, заяви тя.

Манолова разкритикува и ДПС като заяви, че сезира дългата им ръка зад паравана на кабинета.

На критиката на Мая Манолова отговори Мустафа Карадайъ с декларация от парламентарната трибуна.

„С анти-ДПС риторика прикривате политическата си немощ, обърна се той към останалите политически сили, кризата няма да бъде решена с анти-ДПС говорене. Нали ДПС не е на власт, а в изолация, нали мачкате избирателите на ДПС, посочи председателят на Движението. По думите му, докато няма смислен диалог, приоритет, политики, визия за развитие, няма как да има промяна,” категоричен бе Карадайъ.

В политическото говорене се включи и Бойко Борисов, който не обича да посещава Народното събрание и говори на брифинг в централата на ГЕРБ. Борисов обяви, че ГЕРБ ще представи проектокабинет и веднага ще върне мандата. Той ще бъде представен само, за да могат хората да сравняват.

Проектокабинетът на ГЕРБ-СДС ще бъде с министър-председател Даниел Митов, стана ясно от думите на Борисов.

Днес единствено от „Демократична България” не са излезли с официална декларация до момента.