Най-сетне откриха газовата връзка с Гърция

Газова връзка с Гърция

Снимка:news.bg

Министър-председателят в оставка Кирил Петков и гръцкият му колега Кириакос Мицотакис участваха в церемония по приключване на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB). Домакин на събитието бе една от газоизмервателните станции в гръцкия град Комотини, а в нея двамата премиера пуснаха символично газа да тече по трасето. 

„Очаквам от началото на август вече да тече азерската газ“, отбеляза Петков пред българските журналисти. Според него, реализацията на този проект ще промени енергийната карта на региона и ще допринесе за реалната енергийна диверсификация на страната ни. 

Като „ключов енергиен мост“, обединяващ севера и юга, определи интерконектора гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Той допълни, че проектът е важен и за двете страни, допринасяйки за тяхното сближаване. 

От средата на юни текат първите тестове по цялата дължина на интерконектора с реални количества газ. Паралелно с довършването на строителните и пусково-тестовите дейности следва да се изпълнят и редица административни процедури до въвеждането му в търговска експлоатация. 

На 1 юли, след предварително съгласуване с Европейската комисия, регулаторните органи на Гърция и България издадоха официално съвместно решение, с което проектната компания ICGB е сертифицирана като независим преносен оператор. 

На събитието днес присъстваха още министърът на енергетика на Азербайджан Парвиз Шахбазов, както и енергийните министри на България и Гърция – Александър Николов и Костас Скрекас.   

Въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора Гърция – България ще се реализира след приключване на задължителните административни процедури, като до тогава страната ни ще получава в пълен обем договорените количества азерски газ на временната точка на доставка – Неа Месемврия.