ГЕРБ и „Има такъв народ” с изравнени позиции в края на кампанията

ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ „ са на практика с изравнени позиции за подкрепа на предстоящите парламентарни избори.  Ако изборите бяха днес, ГЕРБ-СДС биха получили 19,7% от гласовете, а “Има такъв народ” – 18,8%.

Това показват резултатите от съвместното проучване, финансирано и реализирано от bTV и “Маркет линкс” сред 1075 пълнолетни българи в периода 18-25 юни по методите на прякото-лично интервю и онлайн анкета.

Според социолога Добромир Живков, който представи проучването, при тази разлика на изборите на 11 юли не може да се каже коя политическа сила би била първа. Той допусна, че през тази седмица нещата могат да се обърнат и има тенденции, които дават малко по-висока тежест на сценария ИТН да бъде първа политическа сила.

БСП запазват третото място с резултат 16,9%. На  четвърто място са  “Демократична България” с 12,5%. Пети са ДПС с 9,5% подкрепа, а шестото място е за “Изправи се! Мутри вън!” с 5,4% подкрепа.

“През последния месец отчитаме известен спад в подкрепата за ГЕРБ-СДС, която поставя границата под въпрос”, коментира в “Тази сутрин” социологът.

Доказателство за обърнатите нагласи в предпочитанията на гласоподавателите  са проведените частични избори за кмет в Благоевград, където кандидатът на ГЕРБ дори не успя да стигне до балотаж. Победител в изборите стана Илко Стоянов от ПП „Има такъв народ”.

“При “Демократична България” има периферия, която в момента те се опитват активно да привлекат. Доколко този процес ще бъде успешен ще предопредели и третото място”, обясни Добромир Живков.

Обединението на патриотите не успява  да им помогне и те не успяват да минат 4-процентната бариера според данните. Социологът обаче уточни, че резултатът може да бъде малко по-различен и реалността в момента дори може да е близо до 4-те процента.

Социолозите отчитат доста висока декларирана готовност за гласуване. Живков предположи, че тя ще е около тази на изборите на 4 април. 58% са отговорили, че ще гласуват на предстоящия вот.

По думите му е трудно да се предположи каква роля ще изиграе машинното гласуване относно избирателната активност.

Общественото доверие в служебното правителство остава високо. Към настоящия момент българското общество одобрява действията му. Разликата между правителството и премиера е минимална – съответно 42% и 43%.