ГЕРБ не са решили дали ще предложат правителство

Снимка: manager.bg

Тази сутрин започнаха политическите консултациите при президента Румен Радев. Първи при президента се явиха представители на политическа партия ГЕРБ. Бойко Борисов не бе в групата на ГЕРБ. В нея участваха председателят на парламентарната група Десислава Радева, номинираният за министър председател Даниел Митов и вицепремиерът Томислав Дончев. На консултациите и от изявленията след това стана ясно, че ГЕРБ не са решили дали ще предложат вариант на правителство в Народното събрание.

На срещата президентът Румен Радев заяви: „Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен план за възстановяване и устойчивост в срок, изискват ясна отговорност и оперативно управление. В същото време правителството е в оставка, премиерът е в отпуск, но отговорността за управлението на България тегне върху това правителство по силата на конституцията, докато премиерът и министрите не предадат ключовете от своите кабинети на следващото правителство”.

Държавният глава каза, че очаква на срещата да чуе какви са намеренията и готовността на ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство, каква подкрепа и под каква форма очакват в рамките на това НС, какво е тяхното взаимодействие с другите парламентарни групи за осигуряване на устойчивост, за намиране на възможна формула за решение за съставяне на кабинет и за неговата устойчива подкрепа.

Ние сме готови и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на консултации при президента Румен Радев за съставяне на правителство.

Били сме и преди в подобна ситуация. Не ни е страх, както чуваме, че някой се опитва да втълпи на българския народ, нито от проверки, нито от ревизии, нито от служебен кабинет. Готови сме и за предсрочни парламентарни избори. Трябва всички парламентарно представени политически сили и под ваше ръководство, г-н президент, и на цялата президентска институция, да намерим баланс в отношенията. Да търсим решенията за България. Очакваме, че патосът, който владее Народното събрание в първите дни, ще отмине, и всички заедно ще бъдем по-прагматични и ще вземаме решения с мисъл за държавата ни“, допълни Атанасова.

Тя изрази обида, че президентът не е поздравил ГЕРБ за победата им на парламентарните избори.

В изявление след срещата Даниел Митов заяви, че ГЕРБ ще приеме мандата и ще представи вариант на правителство.

Той бе опроверган обаче от Томислав Дончев, който каза, че те ще преценяват дали да внесат в Народното събрание вариант на правителство. България, според него, трябва да има стабилно правителство. Те били готови да подкрепят с двама – трима депутати съставянето на правителство от друга парламентарна група.

Припомняме изявлението от вчера на Бойко Борисов: ГЕРБ вече е опозиция.